El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mas a la premsa internacional: “No demanem la lluna. Volem el que tenen els altres països”
  • CA

Més de 50 corresponsals de premsa internacionals han assistit avui a una roda de premsa de Junts pel Sí, amb el president Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Ha estat una roda informativa molt diferent de les anteriors, perquè els grans mitjans donaven per fet que efectivament Catalunya pot encetar la construcció de la independència. La pressió sobre els dirigents catalans sobiranistes s’ha incrementat, ja no hi ha simple curiositat, i s’ha parlat de legitimitat i de les passes que seguiran a partir del 27-S. Mas, Junqueras i Romeva s’han hagut d’arremangar fort, però han estat convincents. I han donat una imatge dialogant i oberta fins i tot en els gestos: Han parlat en francès, anglès, italià i espanyol, segons qui feia la pregunta.

Mas ha estat didàctic. “Miri, no demanem la lluna. Volem el que tenen els altres països”, ha resumit, en una de les moltes frases percutants que han deixat anar els tres candidats de Junts pel Sí. A la roda informativa hi ha assistit des de Le Monde a The New York Times, passant per la televisió holandesa, ràdios canadenques i alemanyes, Le Figaro, The Daily Telegraph, The Guardian i l’agència turca de notícies. No han fet preguntes fàcils. En una pressió insistent, una de les pregunta repetides ha estat si el procés tindrà legitimitat si el Sí obté majoria absoluta però no arriba al 50% dels vots. És evident que aquest serà el punt delicat del 27-S, que utilitzarà l’espanyolisme, i tots els ciutadans haurien de saber-ho. Ha quallat en els mitjans internacionals.

Mas, Junqueras i Romeva s’han defensat correctament i han recordat que si no se celebra un referèndum és perquè el govern espanyol el prohibeix. El president ha estat especialment incisiu quan ha explicat als corresponsals com actua l’Estat. “Miri, jo per convocar un procés participatiu tinc una querella per la via criminal. I l’alternativa quina és? No fer res?”, ha deixat anar. Romeva també ha apuntat alt: “Troben bé que una minoria que a Catalunya està contra el dret a decidir bloquegi la celebració d’un referèndum?”.

Una segona qüestió ha estat la tòpica de la sortida de la UE, però aquí els candidats han demostrat que ho tenen molt estudiat i han fet una repassada. “Miri a Catalunya tenim delegacions de 5.000 empreses multinacionals. Vostè creu que la UE s’ho deixarà perdre?”, ha indicat Mas. Junqueras i Romeva, que són exeurodiputats, han recordat que la UE actua amb pragmatisme.

El mitjans internacionals veuen possible que a partir del 27-S s’iniciï el procés independentista, i també s’han interessat per quines seran les primeres passes. Mas ha explicat que primer es farà una declaració formal sobre la independència, i que a continuació s’obrirà un diàleg amb Espanya, la UE i la comunitat internacional. “No anem contra Espanya, contra l’Estat espanyol tampoc“, ha dit el president. Han esclatat rialles entre els periodistes. “Bé contra l’Estat espanyol, una mica sí”, ha afegit.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa