El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP obre la porta a negociar “un govern provisional”
  • CA

Exhibició de força de la CUP. L’acte central de campanya ha aplegat 1.800 persones dins de l’Auditori de Barcelona i 500 més al carrer seguint les intervencions des d’una pantalla gegant, amb una setantena de periodistes acreditats i una escenografia gens convencional, com la CUP. Un castell de cartes de pòquer ha ocupat el centre de l’escenari durant uns minuts, fins que el castell ha caigut i s’han vist les cares que hi havia al darrere: Angela Merkel, Jordi Pujol, Josep Oliu -president del Banc Sabadell-, Juan Rosell -president de la patronal CEOE-, el conseller Felip Puig, Rajoy, una bandera dels Estats Units, un euro, i el ministre Montoro, entre d’altres. No hi havia, però, la cara d’Artur Mas.

Són, ha explicat Joan Manuel Busqueta, número 3 de la CUP per Barcelona, “els responsables de la crisi”. D’entre aquests, Busqueta ha triat la carta de l’Angela Merkel, i ha assegurat que “aquesta gent ha aconseguit sotmetre més el poble amb l’euro que no pas amb els tancs nazis. Però les classes populars tenim memòria, i aquesta Europa és la del pacte no de no intervenció de 1936, quan els governs democràtics ens deixaven sols davant del feixisme, i els únics que van venir a combatre el feixisme van ser els obrers i obreres de les brigades internacionals”.

I després de la primera intervenció, el públic ha cridat “a- anti-anticapitalistes’, crit de guerra que competeix amb l’habitual ‘i-inde-independència’ que s’entona de tant en tant als actes de la CUP, però sobretot als actes de Junts pel Sí i des del 2012 a les manifestacions de la Diada. Abans de passar als parlaments de representants de la CUP en l’àmbit municipal, que han posat de manifest la tasca feta per l’esquerra independentista fora del Parlament en àmbits com l’energia, la pobresa, els serveis socials i l’habitatge,s’ha apagat els llums de l’Auditori per projectar l’exitós curtmetratge de campanya, el so del qual ha quedat completament tapat pels aplaudiments constants. Menys en una escena, fortament xiulada pel públic, quan ha aparegut un cotxe de luxe -que per cert, no ha passat la ITV- que representa CiU.

La CUP també ha rebut el suport de Sabino Cuadra, d’Amaiur, que ha avisat que la tercera via “és la dels que ens van dir en temps del PSOE i del GAL que la unitat d’Espanya també es defensa des de les clavegueres”. Després, han pujat a parlar els tres exdiputats per fer balanç de la primera legislatura de la CUP al Parlament. David Fernández, més acostumat a les càmeres i a l’oratòria en públic, ha saludat amb el seu famós ‘bona nit, Palestina!’ i ha mantingut el to de veu baix i relaxat que el caracteritza, i que ha provocat un contrast sonor molt evident amb la resta d’oradors, que acostumats a parlar davant de moltíssima menys gent, han pensat que si no cridaven molt, a les darreres files no els sentirien. Els aplaudiments als tres exdiputats han superat de llarg la resta d’intervencions en decibels. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa