El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP garanteix que mai no farà “descarrilar el procés”
  • CA

La plaça Vella de Terrassa, escenari de la gesta històrica dels Minyons de Terrassa el 1998, quan va descarregar per primera vegada en el món casteller un 3 de 10 amb folre i manilles, ha quedat totalment desbordada per la presència de la CUP. Un miler llarg de persones, la majoria de les quals no han pogut seure, han escoltat el número u de la CUP, Antonio Baños i l’exdiputat Quim Arrufat, que han fet un repàs del l’experiència de l’esquerra independentista pel Parlament, “on ens veien com uns perroflautes que no sabíem viure en comunitat”, i d’allò que vindrà després del 27S, un nou escenari parlamentari en què Baños ha promès que “el canal Parlament ho petarà, us imagineu en Busqueta i la Gabriela de diputats?”.

Més enllà de les bromes, tant Baños com Arrufat han intentat respondre a allò que es pregunta tot independentista, si hi haurà acord o no amb Junts pel Sí i si hi haurà DUI o no i quan. En aquest sentit, la CUP, com ja va apuntar ahir en el míting central de campanya, ha ofert un to més conciliador amb l’altra candidatura independentista, això sí, sense “abaixar el cap”. “No avalarem Junts del Sí de forma automàtica ni farem descarrilar el procés. Ens trobem en aquest espai que hi ha entre la submissió a allò que digui Junts pel Sí i enrocar-nos en una posició que provoqui que el procés i la independència no es puguin aconseguir”, ha assegurat Baños.

Aquest serà el camí de la CUP el 28S quan coneguin la configuració de forces al Parlament, “no farem moviments que impedeixin que la república tiri endavant, estem a favor de negociar qualsevol cosa, sempre i quan les nostre demandes també es tinguin en consideració. Però la nova república no es farà un despatx, sinó al carrer”.

Els tempos del procés són un dels grans esculls que separen Junts pel Sí i la CUP. Però en aquest cas, la CUP també està disposada a parlar-ne, sense que això sigui interpretat com “una renúncia”. “No volem paralitzar el procés fins que es mori, no som fetitxistes del calendari, ni els 18 mesos ni el dia després, serà un punt intermedi i s’haurà de fer algun tipus de calendari de consens”, ha explicat Baños.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa