El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Felipe González, sobre la independència: “Qui vol ser petitet, podent ser gran?”
  • CA

L’expresident del govern espanyol Felipe González ha aparegut en campanya a quatre dies de les eleccions del 27 de setembre. 23 dies després de la polèmica carta que va publicar a ‘El País’, González ha donat suport al candidat català, Miquel Iceta, en un acte a La Farga de l’Hospitalet davant de més de 2.000 persones (2.800 segons el PSC). En l’acte més multitudinari de la campanya, González, conscient que era l’estrella de la tarda, ha preguntat irònicament, referint-se als independentistes: “Però qui vol ser petitet, podent ser gran? Qui podent tenir horitzons els vol tancar?”.

De Barcelona a Caracas

En un discurs molt aplaudit pel púbic socialista, majoritàriament de 50 anys en amunt, González ha basat la seva intervenció en carregar contra el sobiranisme i el president català, Artur Mas. L’expresident espanyol s’ha sentit com a casa i s’ha aventurat a comparar la situació del govern català amb la de l’executiu de Veneçuela: “Quan un govern fracassa es busca una excusa perquè no es discuteixi el seu fracàs. Això està passant a Catalunya. Però això està passant també a Veneçuela. Allà el fracàs del govern el paga la frontera colombiana. Aquí el fracàs d’un altre govern el paga Espanya”.

En la segona meitat del seu discurs el dirigent socialista ha passat a l’atac directament. I la gent s’ha engrescat cada vegada més. González ha arribat a insinuar que, si Catalunya és independent, la situació serà de “destrucció”. I que aquest escenari portarà els catalans, de nou, al clam de “llibertat, amnistia i Estatut d’autonomia”. “Per això ja hi hem passat!”, ha cridat González, ovacionat. “El procés d’autodeterminació vol liquidar Espanya. No ho farem! Per respecte a Espanya, inclosa Catalunya!”, ha continuat.

Junts pel Sí, “una via morta”

A algunes persones del públic se li veien els ulls il·luminats mentre observaven l’orador. Cal reconèixer que González manté uns seguidors molt fidels. A les acaballes del discurs, González ha disparat directament contra Junts pel Sí: “Mas i la seva llista són una via morta que no porta enlloc”, i s’ha referit als independentsites com a “liquidacionistes”. “Els problemes d’Espanya els han de resoldre els espanyols”, ha insistit l’expresident espanyol.

La tira de campanya, per Bitu:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa