El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El maragallisme es mobilitza per Junts pel Sí
  • CA

L’antic maragallisme s’ha mobilitzat a favor de la llista unitària Junts pel Sí. Ara és independentista. Dirigents d’aquest corrent troncal del PSC que va representar en el seu dia Pasqual Maragall han protagonitzat un acte electoral de la llista unitària, al costat d’exdirigents del socialisme gironí, apadrinats pel candidat Raül Romeva. Junts pel Sí mostra que és una candidatura transversal i plural sense cap vergonya, i l’acte s’ha titulat obertament “Socialistes amb Junts pel Sí”. La llista unitària és com una gran finca amb molts hortets, i cada pagès cultiva el seu, amb un objectiu compartit.

A l’acte, que s’ha celebrat al Pati Llimona de Barcelona, hi han assistit des de l’exconsellera Marina Geli als exdiputats Toni Comín i Pia Bosch, passant per l’europarlamentària Maria Badia, o exalcaldes com Margalena Casamitjana o Maite Arqué. També hi ha estat present l’actual conseller de Cultura del govern Mas, Ferran Mascarell. I igualment s’hi ha vist l’exregidora terrassenca Carme Labòria. La sala s’ha omplert fins a un centenar de persones més, algunes de les quals han hagut de seguir l’acte d’empeus perquè ha superat les previsions.

“Per què el socialisme català se sent representat per Junts pel Sí?”, ha preguntat el presentador només començar l’acte i anant directament al gra. Marina Geli ha respost que són hereus que dels qui creien que catalanisme i qüestió social són indestriables. L’exconsellera ha recordat que la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut va suposar “un abans i un després”. “Ho vam intentar tot, i ens vam adonar que necessitàvem sobirania, jo en dic independentisme funcional”, ha deixat anar.

Toni Comín ha afegit que si no apostessin per la independència els socialistes haurien de “renunciar al socialisme”, a causa de la falta d’eines. “Sense un Estat independent no podrem fer un Estat del benestar de primera divisió. Necessitem més recursos”, ha indicat l’exdiputat. Al seu entendre, el projecte de fons no ha canviat, però les circumstàncies sí. “Pensàvem que amb l’Estatut en tindríem prou per ser la Dinamarca del Mediterrani, i ara veiem que ho hem de fer amb la independència, perquè amb l’opció actual no és possible”, ha apuntat. Magda Casamitjana ha reconegut que està molt còmode a la llista unitària perquè “som els socialistes pel dret a decidir”. “No ens hem volgut quedar a casa i fem pinya com va fer Pasqual Maragall. Ell ja va tenir la visió de fer pinya”, ha afegit.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha agraït especialment la presència de Maria Badia mentre recordava que va compartir amb ella presència al Parlament europeu, fins que va ser represaliada per pressions del PSOE. “La Maria s’ha trencat la cara, ha suat sang, i ho ha donat tot per fer entendre els seus companys de l’Estat el que passava a Catalunya, i ha rebut. Hauria pogut tenir una vida molt més plàcida però ara ha fet un pas més. Una persona d’esquerres no sols ha de voler justícia social, sinó que ha de posar-hi les eines”, ha reiterat. “Tenir un Estat vol dir tenir capacitat per poder aprovar les lleis que avui la crisi reclama”, ha rematat el candidat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa