El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Diferents culpables, un sol escenari: sí o no
  • CA

La sentència del TC sobre l’Estatut, la corrupció i les retallades, la ceguesa del PP i de C’s, la imprudència d’Artur Mas o els pactes del PSOE i el PP amb CiU. Al debat organitzat per 8tv, Rac1 i La Vanguardia, cada candidat -tots els caps de llista per Barcelona, menys la CUP, que ha dut la número 2, Anna Gabriel- ha esgrimit una raó diferent per explicar per què el dia 27 de setembre molts catalans votaran en clau de sí o no a la independència. Amb tot, només Junts pel Sí i CUP defensen el caràcter plebiscitari del 27S, mentre que la resta aposten per unes eleccions ordinàries -PP, PSC i C’s- o per unes eleccions que han de ser l’avantsala d’un acord amb l’Estat per exercir el dret a decidir dels catalans -Unió i Catalunya Sí que es Pot-.

El primer bloc del debat, dedicat als motius pels quals s’ha arribat a una situació que dóna un caràcter especial al 27S, el director de la Vanguardia, Màrius Carol, ha preguntat als candidats el per què “ara estem parlant d’independència i no de com es governarà el país, sobretot perquè la gestió del govern queda en un segon pla perquè el president, que hauria de donar explicacions, no és cap de llista? Amb la pregunta ja decantada, el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha dit que “hem arribat fins aquí perquè tenim un país profundament desigual degut a les polítiques d’austeritat de Rajoy i Mas, però també per la corrupció i la relació entre Catalunya i Espanya. Cal donar una sortida a la via morta de l’estat autonòmic, amb un referèndum amb garanties que respongui al dret a decidir dels catalans”.

El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha remarcat que sí que es tracta d‘una votació excepcional que “respon al fet que durant quatre anys consecutius molta gent reclama al carrer que se l’escolti”. “És el referèndum que no ens van deixar fer el 9N, i a més a més no hem trobat aliats a l’Estat espanyol”.

Ramon Espadaler, d’Unió, ha volgut intervenir de seguida per deixar clar que “no són eleccions plebiscitàries”, i ha apel·lat a la “responsabilitat del PP i C’s, que no volen veure que hi ha un problema, i podrien evitar la ruptura si se sumen a Unió per reformar la Constitució perquè ens reconegui com a nació”. El candidat socialista, Miquel Iceta, ha apuntat que “sense la sentència del TC que va alterar l’Estatut no estaríem aquí, tampoc sense la crisi, que ha accentuat el dèficit, i tampoc sense la política del PP. Estem en un escenari de trencament, cal diàleg i negociació, però amb el PP és molt difícil”.

Per a Albiol, en canvi, la raó que ha dut Catalunya a una dualitat sí-no és que “Mas ha actuat de forma deslleial amb els catalans”. Albiol ha explicat que “el govern d’Espanya va prendre mesures complicades per sortir de la duresa de la crisi i que no fos intervingut el 2012, però mentrestant, el govern d’Artur Mas, per no assumir la seva mala gestió, va anar al president d’Espanya, quan no hi havia ni un sol euro a la caixa, va demanar un nou finançament, una greu falta de responsabilitat institucional i pública”.

La candidata de la CUP, Anna Gabriel, ha explicat que “som aquí per rebel·lió democràtica”, i que, “desgraciadament, hem de parlar de ruptura perquè a l’altra banda no tenim un estat democràtic que respecti el dret a decidir, una ruptura que no té res a veure amb els llaços d’amistat i familiars que tenim a l’estat”. Per acabar el primer bloc, la candidata de C’s, Inés Arrimadas, ha di que “hem arribat fins aquí perquè els partits que han governat a Espanya, tant PP com PSOE, sempre han pactat amb els partits que volien la separació”.

Acabada la primera ronda, Lluís Rabell ha tornat a preguntar a la CUP, per enèsima vegada en aquesta campanya, si farà president Mas, moment que ha aprofitat Iceta per recordar que el president de la Generalitat no és cap de llista per no donar explicacions de la gestió de govern. Romeva no ha volgut entrar en el joc, ha repassat el nom de diversos candidats de la llista de Junts pel Sí, que al seu entendre, demostren que “es tracta d’una llista plural que vol recollir la il·lusió de molta gent que vol eines per resoldre els problemes econòmics i socials del país”. I per tancar el bloc, Arrimadas ha tornat a increpar Rabell, com ja ha fet C’s durant la campanya: “Vostès que han pactat amb Bildu i el PSC, que també és corrupte, ara són independentistes, com vostè mateix, pot dir que treballaran per la unió dels ciutadans?”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa