El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Baños: “Els estirabots de l’estat certifiquen la mort de les autonomies”
  • CA

Anacleto, agente secreto, un dels personatges més cèlebres de Manuel Vázquez, nascut el 1964 per a l’editorial Bruguera, ha entrat en campanya. Missatges codificats, agents dobles, espies, documents… Les històries d’aquest home prim, de nas allargat i cigarreta incorporada a la boca, ha passat del paper a la realitat. Així ho ha explicat el candidat de la CUP, Antonio Baños, quan ha fet notar als periodistes que ja és habitual en els darrers dies veure’s obligat a respondre a “la bajanada de cada dia” de l’estat abans d’intervenir en els mítings de campanya.

Aquesta vegada, el cap de llista ha dit que “amb Rajoy i la nacionalitat, la mala traducció tipus Ana Botella del relaxing cup of Comissió Europea, i l’estrena d’Anacleto, agente secreto, s’estan demostrant els límits democràtics de l’estat a quadre dies de les eleccions plebiscitàries”. De fet, ha considerat que “estan donant un espectacle, que ja no és ni el discurs de la por, sinó el discurs del riure, comença a ser patètic i vergonyós”.

Baños ha considerat “penós” el nou episodi de l’estratègia de la por de l’estat, la manipulació d’una resposta sobre Catalunya de la Comissió Europea en la traducció a l’espanyol-, però més enllà dels riures que pugui provocar l’acció de l’estat contra el procés, és “trist” que un problema polític que afecta 7,5 milions de persones “es vulgui resoldre amb traduccions interessades, declaracions de mitges veritats i el discurs ridícul de la por”.

Al seu entendre això demostra que “l’estat espanyol no està disposat ni ara, ni fins al desembre ni després de desembre, mani qui mani, a entomar de manera política el conflicte català, com no ho ha estat mai des que existeix el catalanisme polític”. El cap de llista de la CUP va més enllà i apunta que les pífies constants de l’estat i “les propostes de reformes constitucionals del PSOE, gairebé una per dia, certifiquen la mort de l’autonomisme”, i avisa que entre el 27S i les eleccions espanyoles “hi haurà molts intents d’aixecar un mort que ja és ben mort”. Però citant Joaquín Sabina, Baños s’ha referit a les propostes de reforma constitucional del PSOE dient-li que “ara ja és massa tard, princesa”.

Baños ha fet aquestes declaracions en un míting al Patronat Cultural Recreatiu, que ha aplegat unes 150 persones. Organitzat per Crida per Cornellà, grup que té 5 regidors a l’Ajuntament i dins del qual hi ha la CUP, ha donat tot el protagonisme als regidors del municipi i a representants d’entitats socials i culturals de la ciutat, que són segona força i de fet han aconseguit tombar una majoria absoluta del PSC. El grup musical Muyayo Rif, també de Cornellà, ha combinat cançons reivindicatives en català i en castellà, una de les quals dedicada a Esther Quintana i amb missatges dirigits al conseller Felip Puig, ‘Ojo con tu ojo, que viene la policía’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa