Reporters Sense Fronteres (RSF) i la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE) s’han revelat en els darrers mesos com a eines de l’establishment mediàtic espanyol en el camí cap al referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya. Així ho evidencien els posicionaments fets públics al voltant de la situació de la premsa en moments de màxima tensió política.

 

RSF, amb seu oficial a París, ha fet públic un informe amb el qual ha donat el tret de sortida a la campanya #RespectPressCAT, en el qual posa el focus en dues qüestions: d’una banda, denuncia “campanyes de ciberassetjament en xarxes socials i pressions propagandístiques de la Generalitat” a causa de l’1-O i, per l’altra, insta a no fer servir procediments judicials per coaccionar la premsa catalana de línia independentista. L’informe, de 21 pàgines, dedica pràcticament 19 pàgines a la primera denúncia, i liquida amb una pàgina i mitja les coaccions a la premsa catalana afí a la celebració del referèndum, la única que ha rebut visites de la Guàrdia Civil per publicar publicitat institucional sobre la convocatòria de l’1-O.

 

La FAPE és la primera organització professional de periodistes a l’Estat espanyol amb 49 associacions federades i 17 vinculades que representen 19.000 associats. Aquesta entitat va fer un comunicat de suport al director d’El Periódico de Catalunya, Enric Hernández, per les crítiques rebudes per la suposada nota de la CIA en què advertia als Mossos sobre l’atemptat de les Rambles.

De la seva banda, l’informe de RSF és obra de la delegació espanyola d’aquesta organització internacional amb seu a París. Fonts de l’organització han explicat a El Món que l’entitat procura tenir a la seva junta directiva representació de periodistes de tot l’Estat espanyol i de la màxima diversitat de mitjans. La realitat, però, és que només hi ha una periodista catalana, María Dolores Masana, excap d’internacional de La Vanguardia.

 

Actualment RSF està presidida per la periodista de El País Inmaculada de la Cruz. La vicepresidència és d’Alfonso Armada, redactor de l’ABC. La secretària general és Rosa Menses, d’El Mundo. Els vocals, a més a més de la catalana Masana, són Gervasio Sánchez(Herlado de Aragón), Alessandro Oppes (corresponsal de La Reppublica), Álvaro Ángel Vega Cid (RTVA), Rafael Panadero (Cadena SER), Alicia Gómez Montano (TVE), Alfonso Auluz (EFE) i Ángel Martínez (El Confidencial). La tresorera és Carmen Rengel, de El Huffington Post.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa