El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya Ràdio aparca el ‘Ja m’entens’ i indigna la comunitat LGTBI
  • CA

Les temporades radiofòniques fa setmanes que han arrencat i entre els canvis en la programació n’hi ha un que no ha passat per alt a la comunitat LGTBI. Catalunya Ràdio encara no ha posat en marxa el programa del periodista David Ávila en format de podcast Ja m’entens, específicament orientat a la comunitat LGTBI, i Ràdio 4 ha convertit el programa que presentava els diumenges Quim Esteban Plurals, en un espai més reduït en el marc d’un programa de tarda els divendres. Les darreres setmanes membres de la comunitat LGTBI han expressat el seu malestar pels canvis i la incertesa que envolta els programes que donen visibilitat a una comunitat que, com ha denunciat l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH), viu darrerament una “espiral de violència” contra els seus membres.

Veus com la del cantant Cesk Freixas o el dramaturg Guillem Clua han expressat el seu malestar pel futur del podcast Ja m’entens, el primer programa per a la comunitat LGTBI que Catalunya Ràdio va posar en marxa la temporada passada. “L’únic programa comunicatiu que parlava de la realitat i la visió LGTBIQ+, tan necessària en aquest context de tanta violència contra aquest col·lectiu. El volem a l’antena pública!”, exclamava Freixas a Twitter fa uns dies. Clua, per la seva banda, subratllava que “ara no és el moment d’eliminar espais LGTBI als mitjans de comunicació públics”.

Els arguments de la CCMA

Fonts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han explicat a EL MÓN que el programa Ja m’entens “té previst tornar ben aviat” a Catalunya Ràdio. Les mateixes fonts indiquen que “els programes podcast no tenen una època d’estrena marcats, com sí que ho té, per exemple, la graella de ràdio”. La CCMA diu que aquest espai és “una aposta per donar visibilitat a la comunitat LGTBI” i indica que, com a mitjà públic, el consideren “un contingut estratègic”. Ara per ara, però, no té una data concreta de tornada a les ones. Tot i les suspicàcies que ha aixecat aquesta absència en la programació de Catalunya Ràdio, la CCMA defensa que l’emissora està compromesa amb el col·lectiu: “L’any passat també es va fer una programació especial al voltant de la festa de l’Orgull, que va durar diversos dies, i on s’abordava el tema amb diversos formats i gèneres”. La incògnita sobre el retorn del Ja m’entens continua generant l’aparició de qüestionaments a Catalunya Ràdio a les xarxes socials.

Reducció del ‘Plurals’ de Ràdio 4

Pel que fa al programa de Ràdio 4 Plurals, que presentava el periodista Quim Esteban, ha passat a ser una secció del programa de tarda De boca a orella, de Sílvia Tarragona. L’espai tanca la setmana amb mitja hora els divendres, de 17.30 a 18.00. Fonts de Ràdio 4 admeten que amb aquest canvi el Plurals ja no és le programa independent d’una hora que s’emetia els diumenges i que s’ha diluït en un magazine de tardes que parla “una mica de tot”.

A banda d’aquests dos espais a Catalunya Ràdio i Ràdio 4, la comunitat LGTBI disposa d’Orgull Ràdio, una iniciativa independent de ràdio en català que malda per sobreviure amb molt pocs recursos. Des de Barcelona opera també una altra iniciativa mediàtica per a la comunitat LGTBI, la televisó digital Gayles.tv, dirigida per Maria Giralt, però que fa els continguts en castellà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Inaguantable buidor a octubre 10, 2021 | 18:43
    Inaguantable buidor octubre 10, 2021 | 18:43
    Identitats dissidents? Quina ecatombe està patint l'intel·lecte amb tanta semàntica presumptuosa postmoderneta de posat progre.
  2. Icona del comentari de: Manel a octubre 10, 2021 | 20:42
    Manel octubre 10, 2021 | 20:42
    Això no és donar visibilitat als homosexuals, això és simplement promoció de la homosexualitat
  3. Icona del comentari de: Vendetta a octubre 10, 2021 | 23:18
    Vendetta octubre 10, 2021 | 23:18
    Jaaajajaa están bojos akets romans jajaa, identitats disidents,jojoj totis y demes inbecilitats com si voleu se mescla de hipopotam am ampolla de vichy, a la resta de la societat ens importa una merda les vostres imbecilitats tarats jaajaaaaa,
  4. Icona del comentari de: Lluís Bosch a octubre 11, 2021 | 01:55
    Lluís Bosch octubre 11, 2021 | 01:55
    Quanta beneïtura potsmodernilla... A TV3 i aquí a El Món
  5. Icona del comentari de: Lluís Bosch a octubre 11, 2021 | 01:57
    Lluís Bosch octubre 11, 2021 | 01:57
    Des de quan els gais són "un col·lectiu"? i les lesbianes...són el mateix "col·lectiu" que els gais? Va, home, va!
  6. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 11, 2021 | 08:14
    ciutadà octubre 11, 2021 | 08:14
    Doncs, si son normals, perquè els cal fer-se veure, promocionar-se?.
  7. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 11, 2021 | 08:14
    ciutadà octubre 11, 2021 | 08:14
    Doncs, si son normals, perquè els cal fer-se veure, promocionar-se?.
  8. Icona del comentari de: Xavier a gener 25, 2022 | 19:05
    Xavier gener 25, 2022 | 19:05
    I el programa que des del 2017 es feia a Ràdio Olot anomenat “Olot Entén”, molt anterior als que heu dit, què? Ni el mencioneu? És ben bé que no veieu més enllà de Barcelona. Així va el país, tots molt modernets però amb poca visió comarcalista. Absolutament lamentable!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa