El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els pactes pressupostaris desmunten l’independentisme, segons ‘El País’
  • CA

Ni l’independentisme està unit, ni és majoritari, ni la unilateralitat és el camí que vol seguir el sobiranisme català. Aquestes són les tesis de l’editorial que ha publicat aquest dimecres el diari El País. El mitjà madrileny fa un anàlisi sobre quin és l’escenari polític a Catalunya a partir de l’acord entre Esquerra Republicana de Catalunya i En Comú Podem per aprovar els pressupostos catalans, i el pacte entre els republicans i la Moncloa per aprovar els comptes espanyols.

Es tracta de la primera gran aportació catalana (i també del nacionalisme català) a la governabilitat d’Espanya“, assegura El País. El diari mira d’explicar què ha passat a Catalunya perquè el partit català majoritari a Madrid, ERC, hagi acabat donant llum verda als pressupostos de Pedro Sánchez. “Sembla obvi que aquesta nota etapa que comença a consolidar-se a la política espanyola coincideix i és en bona part conseqüència de la nova fase oberta a la catalana”, assegura el mitjà, que assenyala que aquesta “ruptura interna del contradictori bloc independentista ha suposat l’autoexclusió de l’esquerra radical de la CUP“.

Ara bé, aquest diari també admet que aquesta suposada etapa de debilitat independentista és “incipient” i assegura que té “elements altament contradictoris”. Recorda que en les negociacions en temps de descompte al Palau de la Generalitat entre els comuns i el Govern, el conseller d’Economia, Jaume Giró, no estava present; i assenyala també que Junts per Catalunya ha carregat contra Esquerra Republicana per no aconseguir que la CUP tramités els comptes. També posa sobre la taula el fet que al Govern hi ha opinions diverses sobre la taula de diàleg i l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat.

Segons El País, tot el que ha passat en els darrers dies “apropa la situació política de Catalunya a una nova realitat de fons i desvela de manera evident que l’aparent majoria independentista era inestable i fungible“. “El rebuig a l’unilateralisme ha calat a Catalunya i els passos cap al retorn a la seva participació en l’escena espanyola han deixat de ser merament gestuals.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a novembre 24, 2021 | 09:56
    JordiP novembre 24, 2021 | 09:56
    “La ruptura interna del contradictori bloc independentista ha suposat l’autoexclusió de l’esquerra radical de la CUP“. Mentida. Aquest got no es pot considerar mig buit o mig plé. És al contrari: L'autoexclusió de la CUP ha suposat la ruptura [parcial] del contradictori (?) bloc independentista. La vitriòlica, manipuladora i tendenciosa premsa "aliada" i "paniaguada" porta molts anys veient esclafat el sufflé independentista. Volen veure el que no és en detalls que no existeixen. La fantasia en la interpretació dels fets no és periodisme, senyors. Tornin a la facultat. I assumeixin que la discrepància no és guerra ni ruptura. Esteu projectant sobre el model de la relación política en Catalunya (una mica desballestada, sí que està) el model agrement belicista a que esteu habituats en l'aspre estepa castellana (polvo, sudor y hierro). Feu el favor de civilitzar-vos una mica, co.ny!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa