El Parlament Europeu reclama combatre les "amenaces" a la llibertat de premsa

La cambra demana més inversió en mitjans públics i periodisme d'investigació i proposa que les empreses facilitin "eines" per detectar i notificar notícies falses
Periodistes a la Plaça Catalunya de Barcelona
Periodistes a la Plaça Catalunya de Barcelona | Nerea Rodríguez

El ple de l'Eurocambra ha reclamat aquest dijous combatre les "amenaces" a la llibertat de premsa i el pluralisme dels mitjans de comunicació, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Els eurodiputats han reivindicat en una resolució - aprovada amb 488 vots favorables, 43 en contra i 114 abstencions- que es creï un organisme "independent i imparcial" per supervisar i amenaçar possibles amenaces contra periodistes en cooperació amb les organitzacions que ja ho fan i amb l'objectiu de "vigilar i documentar" els atacs i prevenir l'autocensura, oferint mecanismes legals "eficaços". Per altra banda, els parlamentaris han instat els estats membres a augmentar el pressupost dels mitjans públics i el periodisme d'investigació. Durant la seva intervenció al ple, l'eurodiputada del GUE/ NGL Barbara Spinelli, ponent de l'informe sobre Pluralisme i Llibertat d'Expressió, ha recordat que alguns periodistes, com la maltesa Daphne Caruana o l'eslovac Ján Kuciak -tots dos periodistes d'investigació assassinats- han pagat "amb la seva pròpia vida" la seva independència.


 

A través de la resolució parlamentària també s'exigeix a la Comissió Europea que comprometi una partida pressupostària a finançar l'Observatori de Pluralisme dels Mitjans, del Centre per a la Llibertat dels Mitjans, establert l'any 2011 i cofinançat per la UE.

Quant a les anomenades 'fake news', el text especifica que parlar de notícies falses "mai ha de tenir com a objectiu soscavar la confiança del públic en els mitjans i desacreditar o criminalitzar veus crítiques". En aquest sentit, es proposa que davant l'aparició de notícies d'aquest tipus les empreses del sector facilitin "eines" als usuaris per detectar-les i notificar-les perquè es pugui corregir la informació i permetre a organitzacions independents la comprovació dels fets. L'eurodiputat d'Esquerra i ponent del Grup Verds/ALE en l'informe, Josep-Maria Terricabras, ha defensat que la regulació de les notícies falses "no ha de servir d'excusa per limitar la llibertat d'expressió".

Comentaris
el teu
pues nada, a aplicarse el cuento y a dejar de acorralar a la prensa no indepre que discrepa en Cataluña ;)
Cartanya
Millor protegir a TV3 i Cat Radio, de jauries adoctrinades i subvencionades amb per mis dels del Ibex 35, i de cert partit politics. Mira El teu, ets una mica curt de gambals, per que la cosa no va de escridassar a mitjans espanyols la cosa va de gent que en altres països, els maten !!!! Pero tu no hi veus mes enllà del que et diuen que as de fer.
Aixó no
A cataluña, dons, tenim ca cuntinuá am pariudistas adutrinats, dons., fins i tot, com en Carlas Puchdamún, dons que fins i tot no a acabata la carrera, dons, pro escriu i diu u que vulem, cumpletamén aburragats, adustrinats, manti´des i vistimista. Auropa, aixó da llibartat da prensa a cataluña no, sis plau.
Bernat C.
A Europa ja poden reclamar lo mes normal, que el govern de la monarquia bananera espanyola s'ho passen per l'arc de triomf

envia el comentari