El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fundació puntCat celebra el seu 15è aniversari defensant la llibertat digital

La Fundació puntCat celebra el seu 15è aniversari enguany coincidint amb la crisi sanitària originada per la pandèmia del coronavirus. En un context en què les ‘fake news’ estan de pujada i en què els governs tenen més controls sobre les xarxes, l’entitat vol fer una defensa de la llibertat digital i allunyar els 110.000 dominis que gestiona de les “males pràctiques” que ha provocat aquesta crisi.

El secretari de la Fundació puntCat, Saül Gordillo, ha assegurat que cal “reivindicar el paper de prestigi i rigor de tenir un domini .cat” en un context “en què alguns governs han tingut tics de control de la xarxa”. “D’aquesta crisi o sortim digitals i no ens en sortim”, ha afegit. De fet, el president de la Fundació, Carles Salvadó, ha explicat que des que la gent es troba confinada a casa s’han creat moltes webs amb domini .cat; cosa que explicaria que molts negocis han hagut de trobar la manera de trobar una sortida digitalitzada a la seva producció i les seves vendes.

Aquest creixement de webs es manté “uniforme”, segons ha explicat el director Francesc Giralt. Dues terceres parts dels dominis que gestiona la Fundació són empreses, mentre que un terç formen part de particulars, i aquesta és una estratègia que s’ha mantingut durant aquest confinament.

El dia 16 de setembre l’entitat compleix 15 anys, però està a l’espera de veure com avança la pandèmia per poder saber com ho celebrarà. La intenció era fer una exposició de la Fundació de manera itinerant per tot el territori de parla catalana, amb inici al Palau Robert de Barcelona. Es preveu que es puguin fer xerrades i cursos de formació per poder crear aquest clima de creació de webs amb domini .cat.

Segons ha explicat Salvadó, l’any passat la Fundació va obtenir 1.590.000€ en ingressos i espera que aquest any s’obtinguin 98.000 euros de benefici que es destinarien a crear nous projectes, ja que es tracta d’una entitat sense ànim de lucre. Per altra banda, el 23 de gener de 2020 l’entitat va preguntar a la justícia per què s’havien tancat alguns dominis, concretament el del Tsunami Democràtic durant les protestes d’octubre. Andreu Van den Eynde és l’advocat que els porta el cas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa