El Món
‘El foraster’ emociona a Paüls, el poble on “a cada porta hi ha un músic”

La nova temporada del programa de TV3 El foraster ha començat forta i l’entrega d’aquesta setmana deixarà petja, perquè la visita de Quim Masferrer a Paüls, al Baix Ebre, va ser d’alt voltatge i va emocionar els espectadors, que van descobrir una comunitat cantaire i musical, un petit municipi de 545 veïns on “a cada porta hi ha un músic”, com diuen allà. I la dita és gairebé literal, perquè durant el programa va quedar demostrat que a Paüls molts dels habitants toquen instruments o canten en corals.

“Pot ser que Paüls sigui el poble de Catalunya amb més músics per metre quadrat? Teniu xaranga, coral, escola de música, banda municipal…!”, es preguntava el foraster al principi de la trobada final, en un petit teatre, amb gran part del poble reunit per veure el que havia anat gravant durant els dos dies que hi va ser. Aquesta arrencada vaticinava un final apoteòsic i Paüls no va decebre, perquè el poble es va bolcar per tancar l’estada de Quim Masferrer amb una cantada col·lectiva des del balcons del Tornarem de Lax & Busto que feia posar la pell de gallina.

Un veí de Paüls tocant el 'Tornarem' al balcó al final del programa 'El foraster'
Un veí de Paüls tocant el ‘Tornarem’ al balcó al final del programa ‘El foraster’

Però abans d’arribar a aquest punt àlgid, Quim Masferrer havia gaudit de valent descobrint Paüls, el seu parlar i les seves històries de diverses generacions, amb avis sorneguers i joves enjogassats. El primer avi amb què va trobar-se, només d’arribar a aquest poble envoltat de muntanyes de més de mil metres d’alçada a l’entrada del massís dels Ports, va ser l’Isidret. Sense mossegar-se la llengua, se’n va riure de l’accent gironí de Masferrer –és de Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva– però també de com parlen a Tortosa. Per a l’Isidret, on es parla “normal” és a Paüls. I va deixar molt clar que allà no hi ha patates sinó pataques i que la gent no agafa les coses sinó que les agarra. Ah, i una eixia és el que en altres zones de Catalunya se’n diuen les golfes.

Cireres afrodisíaques i el ‘Sálvame’ de Paüls

Altres personatges entranyables descoberts durant el programa d’aquest dilluns van ser l’Àngel de les cireres –que assegura que la cirera de Paüls és “dura de textura i tan dolça que emborratxa”, i fins i tot “afrodisíaca”– i els germans Abdon i Isidre, que entre tots dos porten Paüls Televisió. Aquest va ser un dels passatges més divertits i alhora emotius d’aquest Foraster: descobrir com des d’una casa es pot crear un mitjà de comunicació que interpel·li tots els habitants del poble –l’Abdon i l’Isidre asseguren que quan emeten tenen un 90% del poble connectat al seu canal– amb receptes de cuina, vídeos de viatges que fan l’Isidre i la seva dona i, sobretot, el “programa estrella”, Finestra oberta, l’espai on es poden veure “comunions” i altres esdeveniments locals. “Això és el Sálvame de Paüls!”, va advertir Masferrer.

Els joves: el Serena, el Balica i la Little Lion

La colla de joves Visinfuà també va tenir el seu protagonisme. Van fer petar de riure el foraster i els espectadors explicant que van triar en nom de la paraula que va dir l’avi d’una amiga per referir-se a la vichisoise. A partir d’aquí, minuts hilarants mentre els joves explicaven a Masferrer com es diuen entre ells, pels noms de les respectives cases. “Nosaltres dos som germans i som de cal Sirio, però per part de mare som de cal Serena i per part de pare de cal Balica”, va informar un dels nois. “Jo, per aclari-me, crido un germà Serena i l’altre Balica”, va afegir un amic. La cara de Masferrer era un poema. I ho va acabar de ser quan va saber que a una de les noies, que és de cal León, li diuen Leona o Little Lion.

Riure i plora amb el Josep (i l’enyorada Carmeta)

Un moment entre divertit i emotiu va ser quan el Josep, un home gran, va portar l’equip del programa al bosc de Sant Roc, on hi ha l’ermita del patró del poble i s’hi fa un aplec a l’agost. Per trobar-se a dinar tots junts, cada família del poble hi té un corro, que no és altra cosa que una taula i uns bancs fets de pedra pels mateixos veïns, cadascú el seu. N’hi ha 222, i la feinada va ser per a Masferrer per mirar-se’ls un per un i seure-hi per intentar endevinar quin era el del Josep, que només deia, com a pista, que era “el més ben fet”. Quan finalment el van localitzar, el Josep va sentenciar: “Això no ho ha fet un gilipollas!”. Bromes a part, el Josep es va emocionar molt en recordar la seva Carmeta, la seva dona, morta per Setmana Santa, i va explicar aquest estiu ell no havia pujat a l’aplec perquè ella no hi era.

La coral i la xaranga

Mentrestant, el poble es preparava per a la gran cantada del Tornarem als balcons. La idea havia sorgit de la visita de Masferrer a l’assaig de la coral Les Veus de Paüls, on li van explicar que ho havien fet durant la pandèmia. Una de les cantants va descobrir el secret de la música del poble quan va explicar que el seu avi hi havia creat una petita orquestra fa cent anys. La mateixa nit, va visitar l’assaig de la xaranga Tal Com Sona, creada el 1987. I l’endemà, Masferrer encara va anar a petar a casa d’un fuster que de sobte va treure un saxo i es va posar a tocar. “Caram, en aquest poble a cada porta hi ha un músic però el que fa les portes també és músic”, va dir el presentador sorprès.

Quim Masferrer en l'assaig de la coral Les veus de Paüls, a 'El foraster'
Quim Masferrer en l’assaig de la coral Les veus de Paüls, a ‘El foraster’

Els avis més savis i la ‘visagra’ que no val per res

Abans de l’apoteosi final encara va tenir temps de passar pel mercat on va trobar tres avis inigualables. Asseguts en un banc i petant-se de riure, li van explicar que els mals ells se’ls fan passar amb herbes del “terreno“, i van apostar molt fort pel “borriol”. Un d’ells, però, va tenir la gentilesa d’aclarira Masferrer que el borriol no és una herba per a una mala digestió sinó per “aixecar el moixó”. Mentrestant, el del costat puntualitzava que és “molt millor que la visagra“.

Els avis dels remeis medicinals de Paüls a 'El foraster'
Els avis dels remeis medicinals de Paüls a ‘El foraster’

Finalment, al vespre, va arribar el moment: a les nou en punt, molts i molts veïns van sortir als seus balcons i finestres a cantar Tornarem, alguns acompanyant-se dels seus instruments: saxos, clarinets, trompetes. Un final de traca i pell de gallina.

Quim Masferrer davant d'un balcó on veïns de Paüls cantaven 'Tornarem' al final del programa 'El foraster'
Quim Masferrer davant d’un balcó on veïns de Paüls cantaven ‘Tornarem’ al final del programa ‘El foraster’

Nou comentari

Comparteix