El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els mitjans privats no van respectar la proporcionalitat en la campanya del 20-D
  • CA

L’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre la cobertura de la campanya de les eleccions del 20-D constata que els mitjans públics analitzats van aplicar criteris de proporcionalitat en relació amb els resultats obtinguts en les eleccions espanyoles anteriors, mentre que els privats no ho van fer. Segons l’ens, les privades catalanes i espanyoles -també obligades per llei a la proporcionalitat- van obviar aquest criteri -cas de 8TV i RAC1- o directament no van informar sobre tots els grups polítics al Congrés -Telecinco i A3-, o ho van fer en benefici dels ‘emergents’, Podemos i C’s.

El CAC, tal com va fer en les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, ha inclòs en l’informe les tres televisions estatals principals. En aquesta ocasió, però, i “per tal de realitzar una radiografia el més fidedigna possible de les emissions que reben els catalans”, ha ampliat la mostra de les televisions estatals, de manera que en comptes d’un informatiu diari n’ha analitzat dos. Així, l’informe inclou dos informatius diaris de les cadenes amb més audiència (TV3, Telecinco, Antena 3 TV i La1).

En l’informe s’ha analitzat la informació sobre les eleccions en els informatius diaris TN migdia i TN vespre de TV3; Catalunya migdia de Catalunya Ràdio; 8 al dia de 8tv; el 14/15 de RAC1; la secció de notícies L’illa de Robinson d’El Punt Avui TV; L’informatiu migdia de TVE Catalunya; el TD1 i el TD2 de La1; Informativos Telecinco (migdia) i Informativos Telecinco (nit) de Telecinco i Noticias 1 i Noticias 2 d’Antena 3 TV.

L’informe assenyala que els mitjans públics, tant de ràdio com de televisió, van aplicar el criteri de proporcionalitat directa en relació amb els resultats obtinguts en les eleccions generals del 2011. Més en concret, TV3, Catalunya Ràdio i TVE a Catalunya van aplicar un criteri de proporcionalitat en relació amb les sis formacions que van obtenir representació al Congrés dels Diputats per alguna de les quatre circumscripcions catalanes. Per la seva banda, La1 també va aplicar el mateix criteri, per bé que en relació amb les 12 formacions que van obtenir algun escó en les circumscripcions en l’àmbit estatal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa