El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Mapa de la Censura registra 21 agressions a periodistes el primer semestre de l’any
  • CA

 

El Mapa de la Censura de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils ha registrat entre gener i juny del 2017 un total de 21 casos d’agressions o intimidacions a periodistes. D’acord amb les dades d’aquest observatori, 15 d’aquestes agressions han estat situacions de violència física contra periodistes o mitjans de comunicació. La majoria dels casos estarien relacionats amb manifestacions o concentracions de caire unionista o amb càrregues de Mossos d’Esquadra. No obstant això, els casos de pressions, censura o autocensura han estat els que més s’han repetit, amb 30 incidències en cada categoria.

 

En total, el Mapa de la Censura —que es va començar a fer el 2015— ha identificat 118 casos aquest semestre, una xifra que iguala en nombre els fets registrats en tot el 2016 i que manté la situació d’anòmala excepcionalitat del 2017, en què es va arribar als 245 incidents. L’anàlisi de Mèdia.cat s’ha publicat aquest dimarts. Es tracta d’un projecte que documenta i geolocalitza fets o situacions que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

En un comunicat, Mèdia.cat també subratlla l’existència de pressions als mitjans públics, tant a TVE com a TV3 “en diferents aspectes”, i també fa referència als casos de rapers com Valtònyc o Pablo Hasel, en l’esfera musical.

Mapa de la censura
Mapa de la censura | Mèdia.cat

 

El Mapa de la Censura s’inspira en el projecte europeu Mapping media freedom, que identifica limitacions, amenaces i violacions contra periodistes en 43 països. Els fets que s’hi recullen es basen en informacions que han aparegut als mitjans de comunicació, del contacte directe de l’equip de Mèdia.cat amb víctimes o testimonis de les restriccions o bé informacions que els protagonistes han publicat a les xarxes. Els casos, segons expliquen, han estat verificats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa