El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell Professional d’Informatius de TV3 acusa la Junta Electoral de “censura”

Censurar paraules és censurar informació“. Aquesta és l’opinió del Consell Professional d’Informatius de TV3 després de la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona d’atendre la petició de Ciutadans i prohibir als mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) utilitzar les paraules ‘presos polítics‘ i ‘exiliats‘ durant la campanya electoral. “Ens hi vam trobar a les eleccions generals del 2019 i, ara, la història es repeteix”, recorda l’entitat en un comunicat. Es tracta d’un “acte de censura, incompatible amb el respecte a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa“. Per això acusen els jutges d’haver esdevingut “censors” que “ordenen que es reescrigui el que passa quan no els agrada“.

El Consell apel·la a les definicions que tant el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) com el diccionari de la Real Acadèmia Espanyola (RAE) fan de la paraula ‘exili’ i afirma que als informatius del mitjans de la CCMA es fa servir el mot en aquests termes “estrictes”. També posa de relleu la contradicció entre el fet que la definició de ‘presos polítics’ que va formular el Consell d’Europa el 2012 sigui la base del govern espanyol per “assegurar que a Espanya” no n’hi ha, i que aquesta mateixa definició serveixi a organismes de suport a presos polítics per “asseverar que els activistes i polítics empresonats a Catalunya sí que són ‘presos polítics’“.

Davant d’aquest fet el Consell assegurar que als mitjans de la CCMA s’han referit als presos independentistes “amb expressions diverses que caben en el pronunciament del Consell d’Europa”. I afegeix: “La censura sobre la tria que fan els mitjans és això: censura“. Per tot plegat el Consell Professional d’Informatius de TV3 rebutja “aquesta nova ingerència” de la justícia que “torna a prohibir paraules, amb motiu d’una campanya electoral, i els canvia arbitràriament el sentit”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Observador a febrer 05, 2021 | 08:27
  Observador febrer 05, 2021 | 08:27
  I la junta electoral respon: Doncs si. Censura. Passa alguna cosa?.
 2. Icona del comentari de: Observador a febrer 05, 2021 | 08:27
  Observador febrer 05, 2021 | 08:27
  I la junta electoral respon: Doncs si. Censura. Passa alguna cosa?.
 3. Icona del comentari de: Ricard a febrer 05, 2021 | 09:32
  Ricard febrer 05, 2021 | 09:32
  Els que diuen que TV3 és totalitària són els totalitaris.
  • Icona del comentari de: Ramon a febrer 05, 2021 | 10:12
   Ramon febrer 05, 2021 | 10:12
   Perquè la frase acabés sent perfectament i canònicament estúpida t'ha faltat "Aquí els únics...". Hauria d'haver set: "Aquí els únics totalitaris són els que diuen que TV3 és totalitària". Llavors, sí. Llavors sí que l'estupidesa de la frase ja és canònica i perfecta.
 4. Icona del comentari de: Ramon a febrer 05, 2021 | 10:19
  Ramon febrer 05, 2021 | 10:19
  La "pluralitat" que eventualment pots trobar a TV3 és la mateixa que pot haver-hi dins el tripartit quan entre ells hi ha algun desacord. Com molt bé piulà la compatriota Sílvia Orriols, TV3 no té periodistes sinó activistes. Activistes progres al servei del tripartit. Activistes sectaris fins el paroxisme, que, caaaaada vegada que hi ha eleccions, tenen la santa barrade queixar-se perquè per llei es veuen forçats a afluixar l'ofec doctrinari i repartir una mica de joc en els espais estrictament de campanya (tot i que per l'actual TV3 sempre és campanya i fins i tot la meteorologia és campanya).
 5. Icona del comentari de: Què seria TV3 sense la JEC a febrer 05, 2021 | 11:20
  Què seria TV3 sense la JEC febrer 05, 2021 | 11:20
  El comitè de TV3 està tant pendent de la JEC que se li ha passat que TV3 fa dos dies que no para de posar el vídeo de les decles de la Borràs, manipulat per ERC . Utilitzar els mitjans públics per la "campanya bruta" d'un partit, es més greu que les collonades de la JEC.
  • Icona del comentari de: miquel puigpelat a febrer 05, 2021 | 11:51
   miquel puigpelat febrer 05, 2021 | 11:51
   I ja no diguem l'anunci de Ciudadanos. Si fos a l'inrevés, la santa JEC ja l'hauria prohibit.
 6. Icona del comentari de: miquel puigpelat a febrer 05, 2021 | 11:50
  miquel puigpelat febrer 05, 2021 | 11:50
  Al marge de censura, el problema de la JEC és que se'ls ha dont un poder que no els pertoca. Tenen impunitat total, a l'extrem que el ministre Marlaska por piular el que vulgui i fent propaganda per l'Illa, i a Ripoll fan treure un rètol que diu DEMOCRÀCIA. Fàstic.
 7. Icona del comentari de: Isma a febrer 05, 2021 | 11:52
  Isma febrer 05, 2021 | 11:52
  Mireu seccesionistes. Si voleu una tele separatista, organitzeu una tele privada de pagament estil Netflix i llavors a aquesta tele podeu dir totes les bajanades que us peti, pero us la pagueu amb el vostres diners, no pas amb diners públics. No és tan difícil d'entendre. Si és pública ha de respectar la legalitat i també hauria de respectar els principis d'objectivitat, neutralitat i rigor informatiu. Cosa que no fa i que mai ha fet, però ara d'una manera descarada, i fins i tot, prepotent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa