El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El consell de govern escull Núria Llorach per tornar a exercir de presidenta de la CCMA
  • CA

 

El consell de govern ha escollit aquest dilluns Núria Llorach com a vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), en substitució de Brauli Duart, després del seu nomenament com a secretari general d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Llorach tornarà doncs a exercir la presidència en funcions de l’ens públic i les màximes responsabilitats de l’administració de la corporació, després d’haver-ho fet entre abril del 2016 i gener del 2018, en què va assumir la vicepresidència de l’ens durant la renúncia de Brauli Duart per motius de salut. A la mateixa sessió, l’òrgan també ha nomenat Rita Marzoa com a consellera secretària.

 

Brauli Duart s’ha acomiadat d’aquesta etapa com a màxim responsable a la CCMA amb un repàs dels eixos bàsics de la seva gestió en el que ha estat, en paraules seves, “un període difícil, convuls en ocasions, però sempre apassionant i compromès”. Ha volgut recordar que en aquesta etapa, s’ha hagut d’afrontar una reducció “dràstica” dels recursos provocada per la crisi i els diferents conflictes de l’IVA, a més de l’evolució del sector amb noves plataformes digitals de consum audiovisual.

  

  

En una carta que ha enviat a la plantilla de la CCMA, Duart ha recordat que la corporació ha passat de disposar de 450 milions d’euros al pressupost de 2010, a 303 milions el 2017. A això s’hi ha hagut de sumar els canvis “continus i sorprenents” que el Ministeri d’Hisenda ha aplicat a l’IVA de la CCMA, amb tres conflictes que han suposat un impacte “greu” en els seus recursos.

També ha subratllat la retallada d’un 10% de les despeses de personal, fonamentalment a través d’un ERO “pactat amb els comitès d’empresa, acord a remarcar”, i la disminució d’un terç de les estructures directives. Igualment s’ha reduït un 51% les inversions tecnològiques i un 58% la compra de continguts audiovisuals externs. Dades que situen la CCMA “sobre una línia vermella” que al seu parer no s’ha de creuar “mai” si no es vol afectar “greument” el nivell de competitivitat dels mitjans públics.

Duart confessa que el “procés d’ajust” ha estat “difícil” però es congratula d’haver assolit “l’estabilitat pressupostària” de la CCMA el 2017. Per al 2018, indica, s’està “a l’espera” que el nou Govern efectuï una aportació extraordinària per compensar la “despesa sobrevinguda” generada per la nova llei de l’IVA impulsada pel ministre Montoro.

Més enllà de la qüestió pressupostària, Duart celebra en la carta de comiat que TV3 ha estat “líder anual ininterrompudament” els darrers vuit anys pel que fa a les audiències. Sobre Catalunya Ràdio, afirma que “malgrat no haver recuperat” encara el lideratge perdut el 2009, ha assolit aquest 2017 el “rècord històric anual” d’audiència des de la seva creació.
 

Finalment, el ja expresident de la CCMA recorda que, pel que fa a la variable qualitat, TV3, d’acord amb les dades del panel GfK, obté el 2018 una mitjana de 8,5 punts, “la més alta puntuació de qualitat en la història d’una televisió generalista a l’Estat espanyol”. Així mateix, els Telenotícies de TV3 “han estat líders aquests anys en credibilitat, confiança i imparcialitat”. I afegeix: “No és per casualitat que més del 50% dels catalans trien els nostres informatius de TV3 a l’hora d’informar-se”.

La nova vicepresidenta, Núria Llorach, assumeix el càrrec amb una “gran responsabilitat i amb l’objectiu de mantenir la situació de lideratge i referència, malgrat les dificultats que els mitjans públics encaren en aquesta època”

Núria Llorach i Boladeras (Barcelona, 1962) és actualment membre del consell de govern de la CCMA i havia exercit les funcions de la presidència de l’ens públic entre abril del 2016 i gener del 2018. També ha estat membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (2000-2008) i presidenta del Fòrum d’entitats de persones usuàries de l’audiovisual. 

Llorach, que és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona i PDD per IESE, ha estat directora executiva de l’Institut Català de les Dones (1990-2000) i membre del Consell Assessor de Televisió Espanyola a Catalunya (1995-1996). Va ser també vicepresidenta de la Mesa del Consell Nacional de Dones de Catalunya, òrgan consultiu especial de Nacions Unides, des del 1989 fins al 2000.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa