El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Capdevila: “El temps que em quedi com a periodista el vull dedicar als herois que tenen cura de les persones”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lliurat aquest dilluns els Premis Nacionals de Comunicació 2016, que enguany han recaigut en Carles Capdevila, el Club Súper 3, el programa ‘El matí i la mare que el va parir’ de Ràdio Flaixbac, BTV, Nació Digital, el publicista Oriol Villar i –a títol pòstum- a Leopoldo Rodés. El parlament més sincer i contundent de l’acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, l’ha pronunciat Carles Capdevila, que ha fet un al·legat a favor de la llibertat d’expressió davant dels poders “que no la suporten”, ha criticat l’autocomplaença de determinat periodisme i ha acabat prometen que “el temps que li quedi com a periodista” el dedicarà a les persones que tenen cura de les persones, “herois”, com els que l’acompanyen en la seva malaltia.

El president, Carles Puigdemont, ha felicitat els premiats i ha destacat la constància que requereix la professió periodística. “Aquest és un ofici en què malgrat rebre un guardó, l’endemà s’ha de continuar acreditant”, ha senyalat Puigdemont, abans d’emfasitzar que fer això en català és ja “una proesa”. En aquest sentit, el president ha dit que també “garantir que en un país com Catalunya es pugui desenvolupar una comunicació solvent i comunicativa també és un propòsit del Govern, encara que no hi hagi de tenir cap tipus d’ingerència”.
 

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació 2016 ha valorat de Carles Capdevila el seu “gran sentit de l’ètica i de la dignitat” al capdavant de l’arrencada i els primers anys del diari ‘Ara’. Durant els anys de la seva direcció, segons destaca el jurat, aquest diari ha mantingut una proposta editorial que “ha tingut en compte l’educació i el foment dels valors, incorporant-los a la quotidianitat del periodisme”. Capdevila ha celebrat recollit dilluns el seu tercer Premi Nacional de Comunicació, el primer quan formava part de l’equip de l’APM’ de Catalunya Ràdio i el segon, precisament, quan dirigia el diari ‘Ara’. “Sento aquest premi com una responsabilitat i una invitació a treballar cada cop amb més ètica i més dignitat per guanyar-me el premi del tot”, ha expressat. 

Capdevila ha fet un discurs carregat d’autocrítica cap a la professió, ha recordat que el periodisme “no és innocent” i ha cridat a exercir-lo amb responsabilitat i també sense acceptar pressions externes. En aquest sentit, el periodista ha afirmat que el poder “no suporta la llibertat d’expressió” i ha ironitzat amb alguns dels que l’han felicitat aquests dies pel premi però que “li feien la vida impossible quan dirigia el diari i conspiraven perquè no fossin independents”. Finalment, Capdevila ha fet un al·legat als “cuidadors”, infermers, metges i assistents que es dediquen a la cura de tercers, i amb els quals ha conviscut de prop els darrers anys a causa del càncer que pateix. El premiat vindicat aquests “herois” i ha assegurat que “en el temps que li queda com a periodista” vol dedicar la seva atenció a aquests col·lectius. Finalment, Capdevila ha posat la seva mare com un exemple d’amor incondicional i de persona que tota la vida ha tingut cura dels altres, i li ha dedicat el guardó.
 

En la categoria de Televisió, el jurat ha premiat el Club Súper3, de Televisió de Catalunya, del qual ha destacat que, amb més d’1,4 milions de socis i 25 anys de trajectòria, “és una història d’èxit sense gaires precedents a les televisions, tant públiques com privades, d’Europa”. En ràdio, el guardó ha estat per ‘El matí i la mare que el va parir’, de Ràdio Flaixbac. El seu responsable, Carles Pérez, ha dedicat el guardó als oients i ha atribuït el lideratge en la seva franja a la unitat del seu equip, que ha descrit com “una gran família, la meva segona família”. 
 

Pel que fa a la categoria de Mitjans d’arrel digital, el jurat ha premiat els 20 anys de ‘Nació Digital’. Present a la xarxa des del mes de maig de 1996, inicialment mitjançant el diari digital comarcal Osona.com, Nació digital “ha crescut ininterrompudament” des d’aleshores, senyala el jurat, i ara és líder entre els mitjans digitals catalans. Karma Peiró, directora de ‘Nació Digital’, ha reconegut que reben el guardó en un del millors moments del mitjà i en el de més reconeixement. Peiró ha defensat la necessitat d’uns mitjans “honestos” i “oberts” per fer front a l’actual conjuntura del món comunicatiu, i ha destacat la responsabilitat que suposa aquest guardó, “perquè ara toca dignificar i prestigiar el periodisme a Internet, exportant experiència, context, reflexió i anàlisi”.
 

El Premi Nacional de Publicitat s’ha atorgat a Oriol Villar. Per al jurat, les seves propostes publicitàries, a banda d’una “gran qualitat formal i provada eficàcia”, contribueixen a “bastir un univers propi, singular, que es caracteritza per uns hàbits socials en què resulta fàcil reconèixer-se”. I finalment, el jurat ha decidit atorgar una Menció d’honor a títol pòstum a la figura de Leopoldo Rodés Castañé. Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, fundador de Mediaplanning, president d’Havas Media i de la Fundació Macba, entre d’altres, el 1985 va ser també president del comitè de la candidatura dels Jocs Olímpics de Barcelona. El guardó l’ha recollit en nom seu el seu net Marc Rodés, que s’ha atrevit a fer un breu parlament. 
 

El jurat del Premis Nacional de Comunicació està presidit en aquesta edició per la consellera de la Presidència, Neus Munté, i en formen part el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Miquel Gamisans Martín, en qualitat de secretari del jurat; el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Jordi Vilajoana; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; la degana del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Rosa Romà; la catedràtica de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rosa Franquet; el catedràtic de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, Josep Lluís Micó; el professor de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Joan Corbella Cordomí, i la periodista Cristina Puig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa