El CAC veu "falta de rigor" de TVE en l'emissió d'un xou de Tabarnia i Boadella

Va trametre l'Acord a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència
Albert Boadella, president de Tabarnia
Albert Boadella, president de Tabarnia | EuropaPress

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que l'emissió en directe de la roda de premsa d'Albert Boadella al programa 'La mañana en 24H', del 'Canal 24 Horas', de la Corporació RTVE, el passat 6 de febrer, tenia "una falta de cura en l'aplicació del rigor que és exigible a un canal públic d'informació". Així ho ha conclòs el CAC en un acord que ha pres i que va trametre l'Acord a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. De fet, ha assenyalat que podria portar a la confusió "atès que es presenta un personatge públic, Albert Boadella, com un càrrec públic constituït, quan no ho és, i Tabàrnia, com una entitat formal, quan aquesta no és la seva naturalesa".


 

El Ple del CAC va aprovar un acord relatiu a l'emissió de la roda de premsa de Boadella. En aquest cas, s'ha explicat en un comunicat, el CAC va actuar d'ofici perquè van entrar dues queixes de particulars. Les queixes, entre altres aspectes, criticaven que es tallés una roda de premsa del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, el qual informava d'un nou servei de trens d'alta velocitat a baix cost per donar pas a la roda de premsa "d'un actor que parla en nom d'una comunitat fictícia". També es considerava "molt greu que el teleinformatiu d'una televisió pública es refereixi a Albert Boadella com a "Presidente de Tabarnia"", "ja que ni ha estat elegit democràticament ni existeix Tabarnia".


L'anàlisi realitzat pel CAC, segons l'acord, ha constatat que el programa 'La mañana en 24H' va incloure cinc chyrons (rètol que se sobreimprimeix en pantalla per identificar les persones) i una veu en off que feien referència a Boadella com a "president de Tabarnia", sense cap altre aclariment o consideració; dos chyrons i cinc veus en off, on se'l presenta com a "portaveu" o "president de la plataforma Tabarnia"; i tres chyrons i vuit veus en off en què es qualifica Tabarnia de "plataforma". 

 

Segons l'Acord, tal com ha informat el CAC, "aquesta terminologia pot generar confusió, atès que es presenta un personatge públic, Albert Boadella, com un càrrec públic constituït, quan no ho és, i Tabarnia, com una entitat formal, quan aquesta no és la seva naturalesa". En aquest sentit, es constata "una falta de cura en l'aplicació del rigor que és exigible a un canal públic d'informació". En conseqüència, el CAC considera que al programa esmentat hi ha continguts que són "susceptibles de generar confusió en les persones teleespectadores i que podrien no ajustar-se als criteris i les pautes d'actuació que estableixen" tant el mandat marc de la Corporació RTVE, com l'Estatut de la informació de la Corporació RTVE i les recomanacions del seu Manual d'estil. 


 

El CAC va decidir trametre l'Acord, que va ser aprovat amb cinc vots a favor i un en contra amb vot particular, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, "als efectes oportuns".
Comentaris
De xarnegos a tabarnesos.
Peret
A la emisió només faltava la música de fons de Juan Manuel Serrat i uns tocs de la de Raimon. Reconeguts unionistes espanyolencs tots dos.
me mondo
Qué poco sentido del humor, los chavales del cdr no vieron ubú president ni otras obras de Boadella, qué bien cató a los convergentes y catalanistas de salón y 3% hace muchísimos años, cuando eran intocables
Karlus
Ni cas a aquests merdes, que es morin
Pulitzer
Existe la prensa rosa y existe la prensa azul falange de TVE, antena 3 y tele 5, no seria extraño que hubiera una facultad de periodismo en el Valle de los Caídos.
Diumenge que ve TV3 posarà un entrevistarà Puigdemont
El CAC notarà la manca de rigor de Sanchís fent el clàssic massatge que TV3 acostuma a donar-li a Puchi quan ho entrevista?. Puigdemont ni és president de Catalunya ni d'una inexistent república catalana.
Angelblau
Cap problema. A Catalunya només la veuen 4 adoctrinats de pa sucat amb oli, de bacallà el oli.
Bot
deixieu fer al espanyols, no practiqueu l'espanyolisme com ells. és el millor sistema, tot sura....
jaume
Jo sóc independentista català, Ubú president és una obra mestra i en Boadella, tot i ser un dramaturg grandiós, és un pobre imbècil que va confós. Visca la República i visquin els CDR.
Paulina
Tenen un President digne del que representen, un patètic bufó. Recorda aquells bufons dels reis als palaus. La ñ mes profunda que no canvia.
Pet a l cara tabarnia
Boadella t mereixes la... Fill d truja ta mare t va defeca, esteu acollonits pq l desti x FI S I SERÁ CATALA poseu-vos l cinturó kbro les passareu knutes pp ciutadans psoes fatxes legionaria Qin fastic ja ja tabernia Q, es Aixo? Ja ja Knya, a, e panya i Europa m catalunya
Boadella sí sufrió represión y cárcel
En diciembre de 1977 fue encarcelado en la Modelo de Barcelona por injurias al ejército debido a la representación de la obra teatral La Torna. Se le iba a someter a consejo de guerra. En febrero de 1978 se fugó de la cárcel con un par y se fue a Francia. Con la llegada de la democracia pudo volver. Qué diferencia con el pastelero mariquita de Amer que vive como un cura y aún se queja.
Riure tant
el dia que tots aquests tabernicoles vegin com els està prenen el pel en Boadella...Ells no el conèixen, però nosaltres sí. Ell perseguit pels franquistes quan era a la Torna, va robar tots els diners del grup i va pirar potes ajudeume. No estaven fent una caixa de resistencia els tabarnios? Doncs apa, ompliula, ompliula....
Has quedat retratat @Riure tant
Havent hemeroteques t'inventes una història, fins i tot confonent l'obra teatral "La Torna" amb la companyia que la representava "Els Joglars". No sé si la confusió és deliverada, per ignorància o per simple estupidesa. Bon representant ets del nosaltres que esmentes en "però nosaltres sí": manipuladors secessionistes, mentiders i ignorants. Retratat t'has quedat, si i els teus també.
Bougainville
Boadella va tenir el seu moment de glòria, però com a director teatral porta 35 anys acabat, el Teledeum ja era una desgràcia, i després només alguna cosa acceptable a nivell de burla-paròdia. S'ha arrossegat com un cuc perquè parlessin d'ell, i ha acabat, ja veus, compartint ideari amb els que l'haurien volgut veure afusellat.

envia el comentari