El CAC conclou que les declaracions de Jiménez Losantos contra Alemanya "inciten a l'odi"

L'ens regulador no creu que "La portada" d''El Matí de Catalunya Ràdio' de l'endemà de la detenció de Puigdemont "pugui contravenir el pluralisme"
Federico Jiménez Losantos
Federico Jiménez Losantos | Youtube

El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) considera que les declaracions del periodista Federico Jiménez Losantos difoses el 6 d'abril per esRadio en les quals proferia amenaces i insults contra Alemanya "es poden catalogar com a incitadores a l'odi" i, en conseqüència, com a manifestacions que podrien vulnerar la Llei General de Comunicació Audiovisual i que es podrien qualificar d'"infracció molt greu". Així es desprèn en l'acord que va arribar aquest organisme el 12 de juny, en el qual sosté que cal transmetre aquests l'informe dels continguts a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'ens regulador també ha analitzat "La portada" d''El matí de Catalunya Ràdio' del 26 de març, l'endemà de la detenció de Carles Puigdemont per part de la policia alemanya arran de "diverses queixes". Davant d'això, el ple del CAC ha conclòs que "no s'aprecia cap element que pugui contravenir el pluralisme informatiu".


Federico Jiménez Losantos va dir que a les Illes Balears hi ha 200.000 alemanys que es podrien prendre com a ostatges i que podrien començar a esclatar cerveseries al land de Baviera. Segons l'acord del CAC, aprovat per cinc vots a favor i un en contra, les declaracions "es podrien catalogar com a incitadores a l'odi" i, en conseqüència, com a manifestacions que podrien vulnerar l'apartat 2 de l'article 4 de la LGCA, conducta que, de conformitat amb l'apartat 1 de l'article 57 d'aquesta Llei, eventualment es podria qualificar d'infracció molt greu. L'acord afegeix que, segons la normativa, cal transmetre tant l'acord com l'informe de continguts a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), als efectes oportuns.
L'actuació del CAC es va iniciar d'ofici. Les declaracions es van fer en la secció "Federico a las 8" del programa 'Es la mañana de Federico', que és una secció diària que tracta sobre temes d'actualitat.

Pel que fa a 'La portada' del programa d''El matí de Catalunya Ràdio' del 26 de març, el Ple del CAC ha aprovat un acord, amb 5 vots a favor i un en contra, que considera que "cal enquadrar" aquest espai "dins la categoria de sumaris radiofònics, seguint la definició que en fa el 'Llibre d'estil' de la CCMA, atès que fa una selecció dels temes d'actualitat del dia, des d'un vessant personal que incorpora elements valoratius". I conclou que de "l'anàlisi de continguts de la secció no se'n desprèn una presa de posicionament del programa, de manera que no s'hi introdueix cap element que pugui contravenir la imparcialitat, la neutralitat i el pluralisme informatiu".


L'ús de la paraula ''exili' a TV3
 

En tercer lloc, el Ple del CAC ha aprovat un acord en relació amb l'ús del terme "exili" en diferents programes de TV3 que el 23 de març van informar sobre la situació en què es troba la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i també d'altres membres del Govern de la Generalitat cessats. L'actuació de l'ens es va posar en marxa arran de la recepció de diverses queixes amb el mateix contingut i conclou que "els casos en què els membres de l'equip de programes de TV3 incorporen el terme exili en el seu discurs es refereixen a persones en situació d'expatriació, sense determinar-ne el caràcter voluntari o forçós i sense establir una relació amb els motius, polítics o no, d'aquesta expatriació". L'acord s'ha aprovat amb tres vots a favor, tres en contra i el vot qualificat del president, i amb la presentació de vots particulars de tres membres.

Comentaris
Un error , i greu , de la naturalesa
Doncs que esperen a condemnar aquest perill públic ? Cadena perpètua i , si i ja no és vigent , que la tornin a activar per aquestes cas concret
LUIS
Si será insignificante la dictadura española ante Alemania, que no han hecho ni caso a las amenazas criminales de Losantos. Allá piensan desde hace tiempo que el régimen catolico-fascista español se consume por si solo, cada vez más rápido....
¿Podría explicar el CAC a que incitan las declaraciones de Torra cont4s España y los españoles?
En mi caso, a la hilaridad. En otros casos, habra que esperar a qur el CAC nos ilumine, con la sutileza sicológica que le caracteriza.
Pep
No están al exili san fugat com a rates

envia el comentari