Almenys 49 periodistes han estat assassinats per exercir la seva professió el 2019

La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha publicat el seu recompte anual de periodistes assassinats, segons el qual 49 van morir fent la seva feina l’any 2019. La xifra suposa una important reducció respecte a 2018, quan van morir 95 periodistes. De fet, és la xifra anual de morts més baixa des de 2000, quan van morir 37 periodistes a tot el món.

La FIP adverteix que, malgrat “l’aparent reducció del bany de sang”, la dispersió de les morts i els motius “són recordatoris molt nítids que la violència contra els periodistes segueix estant molt estesa” i que “la impunitat davant aquests atacs segueix sent una acusació maleïda per al poder”.

Mèxic lidera el llistat de països més perillosos per a la premsa amb deu assassinats de periodistes. Tots ells treballaven en investigació sobre corrupció i organitzacions del narcotràfic. Darrere de Mèxic estan l’Afganistan i Síria (5 morts cadascun), el Pakistan (4), Somàlia (3) i el Iemen, Filipines, el Brasil, Haití i Hondures (2).

Per regions, Amèrica Llatina lidera la classificació amb 18 morts, seguida de 12 a Àsia-Pacífic, nou a l’Àfrica subsahariana i 8 al món àrab i Orient Pròxim.

“Aquesta xifra (…) ens dóna un alleujament espuri perquè el nostre informe revela que cada vegada més periodistes moren en temps de pau per informar sobre corrupció, crims, abús de poder, per sobre dels morts en zona de guerra”, ha afirmat el president de la FIP, Younes Mjahed.

Nou comentari