Unes 15.000 persones perdran la feina per l'"ofegament" de TV3, alerta el sector audiovisual català

El sector professional confia que els partits polítics acordin fer una aportació extraordinària a la CCMA per fer front a l'IVA
Logotip de TV3 situat al sostre dels estudis de TVC
Logotip de TV3 situat al sostre dels estudis de TVC | ACN

Representants de la indústria audiovisual catalana han alertat que si no es pren cap mesura i TV3 retalla el pressupost en produccions externes per assumir l'IVA que li reclama el Ministeri d'Hisenda, això podria suposar la desaparició del sector a curt termini i que 15.000 persones que en depenen perdin la feina. En roda de premsa, han reclamat una moratòria als gestors de la CCMA i que esperin a la formació del nou govern abans de prendre mesures "dràstiques", que el futur executiu elabori un pla de xoc "urgent" que faci una aportació extraordinària de pressupost per fer front a la demanda del Ministeri i que el govern espanyol i els partits que li donen suport revisin el criteri de l'IVA per evitar la desaparició de la indústria. En aquest sentit han assegurat que els principals partits polítics s'han mostrat partidaris de fer una aportació extraordinària a TV3 per fer front al nou criteri de l'IVA.


 

A l'inici de la roda de premsa el president de PROA – Productors Audiovisuals Federats, Raimon Masllorens, ha condemnat l'atac que "està rebent" TV3 així com altres agents culturals del país amb el canvi de criteri de l'IVA per part d'Hisenda. Masllorens ha explicat que si no s'aplica un "pla de xoc" i TV3 atura de compra de producció aliena es produirà la "tempesta perfecta". El responsable de PROA ha recordat que ja van patir el 2010 una important rebaixa econòmica pel que fa al pressupost de la televisió en la producció i que fa poc mesos que el Tribunal Constitucional va tombar la taxa a les operadores que ajudava a finançar el cinema català. "No tindrem cap tipus de suport de la Generalitat ni compres i això suposarà la paràlisi i fer insostenible el sector. Molts professionals es quedaran a l'atur o hauran de marxar a treballar fora de Catalunya", ha alertat. 


Per la seva banda, el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, ha demanat als responsables de la CCMA que no prenguin decisions sense que hi hagi un govern i que no pressionin sobre un sector professional "importantíssim" en el món industrial català. Casanovas s'ha mostrat confiat en que es pugui desencallar la situació amb un acord polític i ha lamentat que "fa molts anys" que la indústria retalla pressupost i manté la qualitat en les produccions. "Necessitem pressupostos per poder treballar amb qualitat", ha exclamat al final de la roda de premsa.Els professionals han reclamat que es faci un pla de futur per Televisió de Catalunya i que no s'hagi d'estar cada any posant el "termòmetre" i donant "vitamines a la cadena". "És molt important que TV3 sigui líder i que competeixi per ser-ho, sinó es posarà en qüestió", ha manifestat Masllorens. També ha lamentat que actualment la direcció de TV3 ja no està contractant "res" i que si no se soluciona la problemàtica la propera temporada "la graella estarà buida".


"Ens diuen que podria afectar a tothom i que ara tot just comença el degoteig", ha lamentat Masllorenç. Així, des de PROA s'ha fet especial incidència en què la situació afecta als programes de la graella com ara 'Tarda Oberta' però també al cinema. "Des del juny que no s'ha convocat la comissió de cinema perquè està aturada sine die", han expressat. Finalment també han subratllat que l'animació i els documentals "s'han deixat de banda". "Abans érem líders en animació i documentals. Ara no tenim ni nominacions als Goya i això passa perquè TV3 fa temps que no hi pot apostar i no se'n produeixen", ha conclòs Masllorens. 


Raimon Masllorens ha avançat que la propera setmana tindran converses amb diferents partits polítics d'àmbit estatal per afrontar una situació que afecta "tot l'Estat". "El més raonable és esperar a que hi hagi un govern i que com a gestor de la CCMA marqui el camí a seguir", ha respost Masllorenç en ser preguntat per si iniciaran algun tipus d'acció reivindicativa.
Les organitzacions també han proposat que, aprofitant la finalització el mandat del Consell de Govern de la CCMA, es constitueixi un consell "amb poder" i "autoritat" per tirar endavant un canvi de model que ajudi a garantir la competitivitat de TV3 i els seus objectius fundacionals. Tot i que ha dit que qui nomena el consell és el Parlament, Masllorens ha apostat per un organisme "professional" i menys "polititzat".La roda de premsa l'han convocat PROA (Productors Audiovisuals Federats) i s'hi ha adherit la PAC (Productors Audiovisuals de Catalunya), GAC (Guionistes Associats de Catalunya), l'Associació de Dones de l'Audiovisual i AADPC (l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya). A la trobada han explicat que la CCMA els ha comunicat en una reunió que durant el 2018 s'hauran de retallar gairebé 40 milions d'euros del pressupost per fer front al dèficit de l'any 2017, a la caiguda de la publicitat i, la part més important, al nou canvi de criteri en el càlcul de l'IVA. Segons denuncien la part més important de la retallada de despesa serà en les partides de compra de drets esportius i de producció aliena.

Comentaris
Inadaptado
De esto se trata. Queremos acabar con tv3, y con los que forman tv3. Queremos hacer una purga en tv3. Y como dijo Albiol, hay que cerrar tv3 y volverla a abrir con gente normal.
Hace tiempo que la deberían haber cerrado.
No sólo por motivos tan importantes como el adoctrinamiento ó la descarada " imparcialidad" (ironía) ; sino simplemente por motivos económicos, es una ruina.
Pai
La derecha esta afilando los dientes para comernos tiernos. Quieren quitarnos nuestra TV3, para que? TV13, tv5, La cuatro..... la Programación de la DERECHA?DICTADURA? Seguir por este camino...... y nos encontrareis de FRENTE NI UN PAS ENRRERA PRESOS PILITICS FORA DELA PRESÓ
Miquel
No quiero hacer un juicio de valor ni se si los datos son lo que dicen , pero si tal cantidad de gente depende de TV 3, quizás está sobredimensionada.
Pep
Adeu paràsits, buscar-vos un treball en l'empresa privada, i deixar de xuclar del pot
toin
La puta que us va parir trolls de merda marxeu que aqui no foteu cap falta
JordiP
Només 15.000? Encara són pocs, co.ño! TV3 és un cau de separatistes i un maldit centre de adoctrinament de catalanets! Tots al carrer! Que per això van guanyar una guerra i van aplicar el 155, co.ño! A veure si encara resultarà que a Catalunya manen els catalans! Co.ño! Viva Espartero!
Huri
Potser en lloc de fer partidisme, ens hauriem de preocupar en mantenir llocs de treball. Tant Catalunya com Espanya necessiten governs dedicats a crear ocupació i millorar els drets laborals que a enfrontar-se per banderes. És temps de governar per la gent !
Pere
Si estiguesim parlant de 500 persones , seria preocupant , ara que 15.000 persones depenguin de les subencions , doncs sona fatal , potser no cal subencinar visuals catalans , cal que els visuals catalans siguin de prou qualitat perquè rodin sols . Quina tonteria es aquesta del Goya , tanta subenció fa que no tinguem qualitat , el mateix que passa amb les subencions per altres coses i regions viure del xollo . La qualitat funciona sola !

envia el comentari