Revetlla, berbena o verbena?

Catalunyamagrada.cat
Revetlla de Sant Joan
Revetlla de Sant Joan | Cedida

Arriben les celebracions de Sant Joan i Sant Pere i sovint sentim verbenes en comptes de revetlles i alguna àvia ens recorda que hem de collir berbena i l'herba de Sant Joan, però, quina diferència hi ha entre aquests mots?

 

En català tenim la paraula revetlla, amb una etimolgia que ens remet al fet de vetllar perquè és la nit que precedeix una diada assenyalada. Les revetlles són nits de festa i ball: "Els focs de Sant Pere, se salten pel darrere, i els de Sant Joan, se salten pel davant".

 

En castellà, però, les festes de la nit anterior a la diada són anomenades "verbenas", nom que antigament el va prendre el català i encara ara el podem sentir entre la gent gran referint-se a aquestes nits d'estiu: "Els he vist pujar, poc abans d'acabar la verbena".


  

La berbena, en be alta, però, és una planta de tija aspra i peluda i flors blaves que cal collir entre Sant Joan i Sant Pere. Té propietats medicinals, però cal vigilar-ne la dosi per no patir reaccions adverses.

 

I, en darrer lloc, l'herba de Sant Joan o hipèric és una planta de fulles simples i flors grogues que també es cull entre Sant Joan i Sant Pere per fer-ne un oli per als cops.
Comentaris

envia el comentari