M'agraden les Festes Majors

Catalunyamagrada.cat
La pirotècnia està present en totes les celebracions
La pirotècnia està present en totes les celebracions | Cedida

Un cop ha passat Sant Joan, l'estiu és ben viu, i amb ell, arriben bona part de les festes majors dels diferents municipis de Catalunya. I és que l'estiu és l'estació festiva per antonomàsia, perquè en l'actualitat és el temps de les vacances laborals i escolars i perquè antigament s'hi concentraven les festes de celebració de la fi de les tasques agrícoles (tradicionalment el 15 d'agost era el darrer dia per segar i el 24 el darrer per llaurar els camps).

 

Coneixem algunes de les festes majors més destacades del territori.


 

Festes de Sant Eloi (25 de juny)

Tot i que l'Església celebra la diada de Sant Eloi l'1 de desembre, en molts pobles dels Pirineus la celebració s'ha traslladat al 25 de juliol per evitar la coincidència de la festivitat amb el fred hivernal. El sant ha estat el protector de traginers i carreters de les zones de muntanya i també el protector de tots aquells oficis basats en el treball del metall amb foc. El ritu principal de la Festa de Sant Eloi és l'aspersió d'aigua beneïda damunt dels animals.

 

Festes de Sant Pere (28-29 de juny)

El culte a Sant Pere és un dels més antics i arrelats d'Occident, per ser apòstol, primer bisbe i màrtir. És el patró de moltes viles de Catalunya, i moltes esglésies s'han construït en honor seu. Sant Pere és el patró dels barquers i els pescadors i moltes de les confraries de pescadors catalanes estan acollides sota la seva advocació. Tot i que no és festiu, les revetlles de la nit de Sant Pere continuen sent una tradició estesa, amb fogueres i petards com a Sant Joan.


 

Festes de Sant Cristòfor (10 de juliol)

La figura de sant Cristòfor està vinculada a un personatge gegant de la Palestina del segle III que es dedicava a traspassar caminants, carregant-los a les seves espatlles, d'una banda a l'altra d'un riu molt cabalós. Segons la versió cristiana, en un d'aquests trajectes se li aparegué Crist, i fou decapitat per defensar la seva fe. El sant és intercessor dels que viatgen i protector dels camins. A principis de segle XX esdevé patró dels automobilistes.

Festes de la Mare de Déu del Carme (16 de juliol)

La Mare de Déu del Carme se celebra principalment als pobles de la costa, ja que és la patrona dels mariners. La seva figura ha substituït en part l'antic culte a sant Elm, antic patró dels navegants catalans, i és, al costat de Sant Pere i Sant Andreu, una de les protectores de la gent del mar.


 

Festes de Sant Jaume (25 de juliol)

Bona part dels municipis catalans celebren la seva festa major coincidint amb Sant Jaume, un dels 12 apòstols que, segons s'explica, va predicar al territori català. La seva figura es representa com un pelegrí, i en segon lloc com un soldat armat amb una espasa i cavalcant damunt un cavall blanc.

 

Festes de la Mare de Déu d'Agost (15 d'agost)

El 15 d'agost concentra bona part de les celebracions festives a Catalunya. Un fet que es deu al fet que, tradicionalment, aquesta era la data en què s'acabava la feina de la sega als camps. Per altra banda, aquesta data fou l'escollida per l'Església cristiana per fixar la celebració de l'Assumpció de Maria.
Comentaris

envia el comentari