Vic m'agrada

És la capital d'Osona

 

Al nord-est de Catalunya es troba Vic, la capital de la comarca d'Osona. Situada a 70 quilòmetres de Barcelona i a 65 de Girona, és una de les capitals de la Catalunya interior. Amb una població de més de 43.000 habitants, gran part de la ciutat està a prop dels 500 metres sobre el nivell del mar.

 

 

Vic té bones comunicacions amb la resta de Catalunya gràcies a la construcció de l'eix transversal (C-25) i l'autovia C-17. A més passa per la ciutat la línia de ferrocarril de Rodalies Barcelona - Puigcerdà (R3).

 

 

Pel que fa al clima, la Plana de Vic és famosa per la boira a l'hivern, fenomen afavorit per la inversió tèrmica que pot arribar a temperatures fredes extremes al voltant de -10ºC. El clima seria continental amb influència mediterrània i humit, a mig camí entre el clima mediterrani i el de l'Europa continental. Les temperatures són extremes a l'hivern i a l'estiu, amb forta oscil·lació tèrmica. La precipitació és abundant sobretot durant la primavera, tardor, i durant els estius gràcies a les intenses tempestes de tarda. Aquestes condicions climàtiques es fan paleses a la vegetació a on hi predomina el roure martinenc al fons de la plana.

 

 

La seva llarga història, present als carrers i a les places del centre històric, conviu en harmonia amb el nou creixement urbanístic, que mostra el dinamisme d'una ciutat cosmopolita, expressat a través del ressò de les seves fires i mercats, de la consolidació de la Universitat de Vic o del creixement dels polígons industrials.

 

 
Vic
Vic | Cedida

 

Vic és una ciutat rica en contrastos on conviuen la tradició i la modernitat, l'herència del món rural i els ambients més avançats, la tranquil·litat pròpia d'una ciutat petita i l'animació lúdica i festiva.

 

 

Entre altres coses, la ciutat és famosa pels embotits, entre els quals sobresurt la llonganissa de Vic, si bé el més conegut és una de les seves variants comercials, el fuet. Cal destacar que el porc esdevé l'aliment bàsic de la gastronomia vigatana i osonenca sobretot gràcies a les característiques ambientals de la zona, que fan dels productes sortints com la llonganissa o la botifarra únics i característics.

 

 

Turísticament, és una ciutat a visitar, ja que té un dels conjunts medievals més suggestius de Catalunya, que fou votat com una de les set meravelles de Catalunya el 2007. El centre del nucli antic és la plaça del Mercadal o plaça Major, en què destaquen diversos edificis modernistes, arcades i torres.

 

 

El Museu Episcopal de Vic acull una de les millors col·leccions d'Art Medieval català i està declarat museu d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?