La Vall d'Aran m'agrada

Catalunyamagrada.cat
La Vall d'Aran
La Vall d'Aran | femturisme.cat

La Vall d'Aran és una vall pirinenca situada al Pirineu central, amb una extensió de 620 km² i el 30% del seu territori per damunt dels 2.000 m d'altitud. Limita al nord amb França (Arieja), al sud amb l'Alta Ribagorça i l'Aragó, a l'est amb el Pallars Sobirà i, a l'oest, novament amb l'Aragó (Benasc) i França (Alta Garona).

  

  

  

La Val d'Aran està formada per 33 pobles que alberguen al voltant dels 10.000 habitants. El territori és travessat per una carretera, la C-28. Recórrer-la per descobrir els seus característics pobles, fets de fusta, pedra i pissarra, és una experiència única en qualsevol moment de l'any.


 

La Vall d'Aran
La Vall d'Aran | Cedida

 

La complexa orografia de la Vall d'Aran ha estat la seva gran frontera natural amb la península Ibèrica. La Val d'Aran va viure pràcticament aïllada fins al 1948, any en què es va inaugurar el túnel de Vielha, que la va apropar definitivament a la resta de Catalunya. En canvi, per l'altra banda, les aigües que flueixen cap al nord del riu Garona són també les portes per les quals la vall ha mirat sempre cap a França i el pont amb la cultura occitana del sud francès amb la que, al llarg de la història ha estat especialment lligada.


 

Amb gairebé una meitat del territori per damunt dels 2000 metres d'altitud i un clima atlàntic que fa que durant diversos mesos a l'any els seus ports de muntanya estiguin coberts per una gruixuda capa de neu. El seu clima és oceànic. La precipitació mitjana anual és elevada, al voltant dels 900 mm, repartida de forma molt regular durant tot l'any. Les temperatures hivernals són fredes, amb mitjanes de les mínimes per sota dels 0 °C al fons de la vall i més extremes als cims, i els estius suaus, amb mitjanes de 17 °C a la vall i 14 °C a la muntanya.

 

La llengua pròpia i oficial és l'occità aranès, que pertany al conjunt del gascó oriental. També hi són cooficials el català i el castellà. Celebra la seva festa nacional, la Hèsta d'Aran, el 17 de juny.

Comentaris

envia el comentari