La vaca de l'Albera, un exemplar autòcton a protegir

Catalunyamagrada.cat
Vaca de l'Albera
Vaca de l'Albera | Cedida

La vaca de l'Albera és una raça de vaques pròpia de l'Albera que ha sobreviscut en temps de semillibertat durant molt de temps. Es creu que la manca d'interferència humana podria haver ocasionat que fossin els exemplars més propers a l'ur, el bòvid del qual descendeixen tots els braus occidentals.

 

Aquesta raça, en franca regressió, es troba sobretot al Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, situat al nord-est de l'Alt Empordà. Els exemplars que resten actualment pertanyen a una única explotació ramadera del terme municipal d'Espolla, a la Finca Baussitges.


 

El cens actual d'animals de la raça supera lleugerament els 400, entre exemplars joves i adults; per tant, es tracta d'una raça que cal conservar i fomentar per la seva importància en el manteniment del patrimoni genètic de Catalunya.

Existeixen dues associacions amb l'objectiu d'augmentar el nombre d'explotacions per tal de repartir les vaques de l'Albera de la finca Baussitges per diverses heretats. Són l'Associació Baussitges Vaca de l'Albera i l'Associació de Ramaders de la Vaca de l'Albera.
Comentaris

envia el comentari