El Segrià

Catalunyamagrada.cat
Lleida és la capital del SegriÃ
Lleida és la capital del Segrià | Cedida

El Segrià és la setena comarca més poblada de Catalunya, amb capital a Lleida. Al nord limita amb la Noguera, a l'est amb el Pla d'Urgell i les Garrigues, al sud amb la Ribera d'Ebre, i a l'oest amb el Baix Cinca i el Matarranya.

 

El Segre travessa la comarca de nord-est a sud-oest i ha format una ampla plana al seu entorn. La plana de l'entorn del Segre és coneguda com el pla de Lleida. Cap al nord-est, entre els rius Segre, Noguera Ribagorçana i Cinca, hi ha un territori planer amb turons baixos i serres d'escassa altitud. Un relleu semblant es troba al cantó sud-est, en el límit amb les Garrigues i la Ribera d'Ebre. El territori és constituït per nombrosos tossals i serres d'escassa altitud. Cap al sud el relleu es fa més abrupte, a causa de la proximitat de l'Ebre.


 

El Segrià actual té una superfície de 1.396,65 km² i una població de 209.768 habitants. El centre econòmic és la ciutat de Lleida, ciutat que té una influència comercial i de serveis molt més enllà del Segrià, fins i tot en les terres aragoneses més properes.

El SegriÃ
El Segrià | Cedida

 

L'agricultura ha estat la base de l'economia del Segrià. El regadiu ha estat el factor principal en el creixement econòmic del darrer segle. Al costat de l'agricultura ha crescut una ramaderia molt tecnificada. Però a Lleida també hi ha una activitat industrial notable. A més, Lleida s'ha convertit en el centre de serveis i cultural més important de les terres de ponent.


 

Pel que fa al clima, el conjunt comarcal té un mateix tipus de clima. El clima del Segrià és mediterrani amb tendència continental de muntanya baixa. La característica principal és el contrast tèrmic, tant entre el dia i la nit com entre l'estiu i l'hivern. L'oscil·lació tèrmica és elevada. Els hiverns són extremadament freds, amb formació de boires, que poden durar dies seguits. Els estius, en canvi, són molt calorosos; de dia fa molta calor. Les precipitacions són molt escasses i irregulars.
Comentaris

envia el comentari