Els rostres que es poden veure a l'edifici del Parlament de Catalunya

Catalunyamagrada.cat
Detall dels bustos a la façana del Parlament
Detall dels bustos a la façana del Parlament | Cedida

 

Les naus laterals del Museu d'Art de l'edifici del Parlament de Catalunya estan decorades amb 28 bustos d'artistes catalans i de persones relacionades amb la història de l'art català. Aquests bustos es van encarregar als artistes tan bon punt van començar les obres de construcció de les dues naus laterals en què es troben, i els escultors les van lliurar l'any 1911.

 

La selecció i realització, per tant, són anteriors a la Mancomunitat i al nomenament de Folch i Torres

  

  

 

Els 28 bustos són de gent molt diversa. Va ser una tria de figures medievals de relleu i de pintors, escultors, gravadors, escenògrafs i arquitectes dels segles XVIIII i XIX que es tenia en gran consideració quan es va fer l'ampliació de l'edifici.


A la façana principal, encarada a Llobregat, hi ha Nicolau Travé, Blai AmatllerRotllan, Lluís Dalmau, Pere Pau Montanya, Pere Pasqual Moles, Manuel Tramulles Roig, Els Vergós, Josep Lluís Pellicer Feñé, Salvador Mayol, i Marià Fortuny.

 

A la façana lateral esquerra, de cara a muntanya, hi ha Lluís Rigalt, Francesc Soler Rovirosa, Benet Mercadé i Joan Soler Faneca. A la façana lateral dret, cara mar, hi ha Josep Bernat Flaugier, Vicent Rodés, Elíes Rogent, i Antoni Viladomat; i a la façana posterior, de cara a Besòs, Jeroni Sunyol, Jaume Ferrer Bassa, Joaquim Vayreda.

 

A la terrassa interior, encarats a muntanya, es pot veure Pau Rigalt i Lluís Borrassà, i encarats a mar, Ramon Amadeu, Damià Campeny, FerdinandoGallidaBibbiena, el mestre Alfonso i els Planella.

Comentaris

envia el comentari