Racons per descobrir durant l'hivern

Catalunyamagrada.cat
Beget
Beget | Cedida

L'hivern és temps de recolliment, però també dona l'oportunitat de descobrir pobles amb encant que ofereixen la possibilitat de descobrir el seu encant durant els dies de fred. Passejar entre els seus carrers, i descobrir-ne els vestigis històrics esdevé una proposta idònia per als dies d'hivern, aprofitant per gaudir de la seva gastronomia i paisatges.

 

Cada indret té les seves característiques que el fan únic, però aquesta setmana fem un repàs a alguns pobles medievals que no deixen indiferent.

Santa Pau
Santa Pau | Cedida

 

Entre aquests municipis, hi descobrim indrets com Santa Pau, a la Garrotxa. El poble medieval es troba al sud-est de la plana d'Olot, en plena Zona Volcànica, enmig de la vall entre les serralades de Sant Julià del Mont i Santa Maria de Finestres i a 496 m sobre el nivell del mar. El 81% del territori municipal forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i és el municipi de la zona amb més volcans, un total de 13.


 

Besalú, també a la comarca de la Garrotxa, fou la seu d'un important comtat independent. Compta amb un conjunt historicoartístic medieval considerat com un dels més ben conservats de Catalunya. El majestuós pont romànic sobre el riu Fluvià és un altre dels vestigis del Comtat de Besalú, que juntament amb el de Barcelona, Ripoll i el de Girona, va veure el naixement de la nació catalana.

Rupit
Rupit | Cedida

 

També es pot visitar Rupit, un municipi a la comarca d'Osona, a la subcomarca del Collsacabra, a 845 metres d'altitud. En un entorn incomparable, és una paret que sorgeix sobre una gran penya que domina el poble. Rupit manté l'hegemonia medieval que el fa atraient: carrers empedrats, cases rústiques dels segles XVI i XVII, el peculiar pont penjat de fusta, i l'església barroca de Sant Miquel.


 

A l'Alta Garrotxa hi descobrim Beget, a 541 metres d'altitud i a uns catorze quilòmetres de Camprodon. El nucli antic conserva un to medieval ben característic, format per un conjunt de cases antigues esglaonades de pedra i amb teulada de dues aigües, molt ben conservada. Les balconades són de fusta i estan guarnides amb peces de guix fetes per un artesà del poble i amb testos de troncs d'om secs. Els carrerons, també de pedra, són estrets i grisos. Entre les cases i els carrers, enmig del poble, se situa la important església romànica de Sant Cristòfol (segle XII). Beget fou declarat Conjunt Historicoartístic l'any 1983.
Comentaris

envia el comentari