El Pla d'Urgell

Catalunyamagrada.cat
Paissatge del Pla d'Urgell
Paissatge del Pla d'Urgell | Cedida

El Pla d'Urgell és una comarca de Catalunya amb capital a Mollerussa, que limita al nord amb la Noguera, a l'est amb l'Urgell, al sud amb les Garrigues i a l'oest amb el Segrià.

 

El relleu del Pla d'Urgell és planer, amb pocs accidents geogràfics. Una característica que és conseqüència de les aportacions de materials per les aigües torrencials, les quals des de les muntanyes veïnes han arrossegat gran quantitat de terra de tota mena. El resultat és la formació d'àrees tancades, en les quals l'aigua s'entolla. A vegades una acumulació d'aquests materials arrossegats per les aigües salvatges poden arribar a tancar un fons de vall, fent de resclosa a un llac petit i allargassat.


 

Tot i que els corrents d'aigua més importants que hi ha a la comarca són els canals i les séquies, també hi ha rius, tot i que són poc importants. Aquests són el riu Corb i el riu Ondara. Cal remarcar que avui en dia porten ben poca aigua, i el més normal és que es confonguin amb una séquia de regadiu.

Mollerussa
Mollerussa | Cedida

 


El clima del Pla d'Urgell és mediterrani amb tendència continental de terra baixa. La topografia plana i les dimensions reduïdes fan que tota la comarca tingui un mateix tipus de clima. Els hiverns són freds i llargs i els estius calorosos i de curta durada. Les boires es formen sovint, des de finals de tardor i durant tot l'hivern. Les temperatures mitjanes anuals se situen entorn dels 14 °C. Les precipitacions són escasses i irregulars, amb mitjanes anuals que superen lleugerament els 400 mm.


 

La base econòmica del Pla d'Urgell és l'agricultura, la ramaderia i les activitats industrials i comercials associades. És una comarca petita, però molt activa.
Comentaris

envia el comentari