L'encant de la Seu Vella de Lleida

Ofereix unes vistes privilegiades sobre Lleida i el Segrià

 

 

La Seu Vella –coneguda també com "el Castell de Lleida"– és el monument amb el qual, sens dubte, s'identifica a la ciutat de Lleida. La Seu Vella o catedral antiga és un monument arquitectònic que s'alça sobre un turó que porta el seu nom, des del qual s'albira tota la ciutat, el riu Segre i gran part de l'horta de Lleida.

 

La Seu Vella forma part d'un conjunt monumental integrat també pel Castell del Rei o La Suda i la fortificació militar que els envolta. Tots tres elements estan catalogats com Bé Cultural d'Interès Nacional.

 

Encarregada a Pere de Coma el 1193, la primera pedra del temple es va posar el 22 de juliol de 1203, i es consagrà el 1278, tot i que l'obra no es va donar per acabada fins a la construcció del cimbori i el cobriment de les naus, el 1286. El conjunt també està dotat d'un claustre, situat atípicament als peus del temple, que es va començar a bastir al darrer terç del segle XIII i no es va acabar fins al segle següent. Fou llavors que es finalitzà el conjunt, amb la construcció del campanar i la porta dels Apòstols.

 

Imatge de la seu Vella
Imatge de la seu Vella | Cedida

 

  

 
La Seu Vella sovint s'ha definit com una catedral romànica de monumentalitat gòtica arran de la persistència de les formes de l'art romànic fins al segle XIII, tot i que, davant les dificultats de categorització del conjunt, darrerament s'opta per definir-lo com un dels exemples més representatius d'una arquitectura catalana del segle XIII.

 

La visita al conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, permet gaudir d'unes magnífiques vistes de la ciutat des del Baluard de la Llengua de Serp o el Baluard de la Reina.

 

Es pot accedir a la Seu Vella en cotxe o a peu des del carrer Sant Martí, entrant al recinte emmurallat per la Porta del Lleó o bé des de la plaça de Sant Joan, en ascensor, pel Portal de Sant Andreu.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?