L'Alt Penedès m'agrada

Catalunyamagrada.cat
Alt Penedès
Alt Penedès | Cedida

L'Alt Penedès és una comarca a la regió del Penedès, amb capital a Vilafranca del Penedès i una altitud mitjana de 216 metres sobre el nivell de la mar. La comarca limita al nord amb l'Anoia, a l'est amb el Baix Llobregat, al sud amb el Garraf i amb el Baix Penedès, i a l'oest amb l'Alt Camp.

 

El clima de l'Alt Penedès és Mediterrani de tipus Litoral Sud a bona part de la comarca, tot i que a les serres del nord és de tipus Prelitoral Sud i Central. La precipitació mitjana anual volta els 550 mm a bona part de la comarca. Tèrmicament els hiverns són moderats, amb mitjanes de 6 °C a 8 °C, i els estius calorosos, amb mitjanes de 23 °C a 24 °C.


 

L'Alt Penedès és, juntament amb el Baix Penedès, el cor dels vins amb Denominació d'Origen Penedès. Terra vitivinícola des de fa segles, la comarca acull múltiples cellers i caves dignes de visitar, especialment a les ciutats de Sant Sadurní d'Anoia i Vilafranca del Penedès.

Basílica de Santa Maria a Vilafranca del Penedès
Basílica de Santa Maria a Vilafranca del Penedès | Cedida

 

Des de sempre, l'Alt Penedès ha estat poblada per diverses civilitzacions. Entre els vestigis més rellevants cal esmentar el conjunt arqueològic d'Olèrdola, els monuments romànics de Sant Martí Sarroca o els edificis modernistes de Gelida, Vilafranca i Sant Sadurní d'Anoia.

 

La forta tradicióvitivinícola de la comarca posa a l'abast del visitant un ampli ventall d'activitats enoturístiques. Des de rutes a cavall, en bicicleta o a peu amb parada als cellers per fer-hi degustacions, fins a visites guiades pels enòlegs. Un ampli ventall de possibilitats per a tots els gustos. El vi també hi és present en bona part de les celebracions de la comarca com la Festa del Most de Santa Margarida dels Monjos, el Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia o el Vijazz a Vilafranca del Penedès.


 

Tampoc hi falten els Castells, ja que la castellera és una de les tradicions més arrelades i viscudes pels penedesencs. És molt recomanable participar en una diada com la de Sant Fèlix o la de la Festa Major de Vilafranca del Penedès.
Comentaris

envia el comentari