Les Festes Majors m'agraden

Catalunyamagrada.cat
Seguici de la Festa Major de Sant Cugat
Seguici de la Festa Major de Sant Cugat | Artur Ribera

Arriba el bon temps i aquest fet és sinònim de Festa Major. Els municipis d'arreu de Catalunya es vesteixen de gala per celebrar les seves festes més grans.

 

Unes celebracions que tenen els seus orígens en el fet de commemorar un fet important en la història del municipi o una tradició fortament arrelada, com pot ser la seva fundació. També pot ser una festa patronal, és a dir, en honor al patró o patrona de la vila. A l'hora de buscar-ne els orígens, les festes majors es remunten al segle XIII, quan se celebraven àpats de festa major.


 

La Festa Major d'un municipi acostuma a durar uns tres dies, i s'acostuma a fer coincidir amb el cap de setmana. En el cas de ser festes patronals, la festa gran se celebra el dia del patró, amb oficis religiosos. Amb tot, el gruix de les activitats solen girar al voltant de la cultura popular i tradicional, així com vers les activitats de les diferents entitats dels municipis. No hi falten cercaviles, teatres, focs, fires i molta música, entre altres.

Arreu del territori hi ha diferents festes majors que destaquen pel seu simbolisme, història o concurrència. És el cas de la Festa Major de Solsona, la primera festa major declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Els orígens es remunten a l'any 1653, en què es va decidir proclamar la Mare de Déu del Claustre com a patrona de la ciutat per haver salvat els solsonins d'una epidèmia de pesta.


 

També hi ha diferents Festes Tradicionals d'Interès Nacional, com les de la Mercè i la del barri de Gràcia, les festes de Santa Tecla de Tarragona, la festa de Misericòrdia de Reus, o les festes del Tura d'Olot, entre altres.

 

No hi falten festes de creació més recent que són especialment significatives per l'àmplia concurrència que apleguen. Són, entre altres, les Santes de Mataró, la de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, les de la Mare de Déu de la Cinta de Tortosa, o les Decennals de Valls.

 

Esteu preparats?
Comentaris

envia el comentari