Descobreix l'Alt Urgell

Catalunyamagrada.cat
Alt Urgell
Alt Urgell | Cedida

  

Alt UrgellPirineusLleidaSeu d'UrgellCatalunya

 

Amb els seus vint mil habitants (aproximadament), l'Alt Urgell és una de les comarques de Catalunya amb menor densitat de població: 13 habitants per km². La població es troba distribuïda en els 126 nuclis que encara es mantenen habitats, si bé més del 55 per cent es concentra a la capital de la comarca, la Seu d'Urgell.

Alt Urgell
Alt Urgell | Cedida

 

El clima de la comarca és molt variable. Mentre a les parts més meridionals de la comarca hi predomina el clima mediterrani, a les zones més al nord i a major alçada predomina el clima d'alta muntanya. Les precipitacions anuals són molt variables segons l'indret de la comarca. Les zones més plujoses de l'alta muntanya superen els 1.000 mm anuals; al voltant dels 700 mm anuals precipita a les valls de l'extrem nord, i el mínim el trobem a la zona més meridional de la comarca, amb registres inferiors als 650 mm.


 

L'economia de la comarca, de base tradicionalment agrícola i ramadera, s'ha anat diversificant fins a l'estructura actual, amb una forta implantació del sector terciari. La vinya dels Pirineus fou important i habitual durant molts segles fins que la fil·loxera, a finals del segle XIX, va provocar la desaparició d'aquest cultiu. Mentre en altres indrets de Catalunya es van recuperar, a l'Alt Urgell es va introduir la vaca de llet.

 

Actualment, les branques d'activitat lligades al turisme, com són el comerç, la restauració, l'hostaleria, el transport i les comunicacions, són les que ocupen un major nombre de treballadors en el sector terciari.

Alt Urgell
Alt Urgell | Cedida

 

L'Alt Urgell disposa d'un extens i valuós patrimoni cultural que té en el romànic la seva expressió més significativa. Les esglésies de la comarca amb elements romànics superen el centenar, amb exemples tan representatius com la catedral de Santa Maria, a la Seu; Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, i Sant Climent de Coll de Nargó, tots tres declarats monuments d'interès historicoartístic. Una quarantena de monuments de l'Alt Urgell estan inclosos a la Via Romànica, ruta transfronterera del romànic pirinenc. Menció especial mereix el Museu Diocesà d'Urgell, a la Seu, que guarda i exposa importants tresors patrimonials.

Comentaris

envia el comentari