La Costa Brava m'agrada

Catalunyamagrada.cat
Cadaqués
Cadaqués | Cedida

La Costa Brava és la costa gironina que comença a la roca de Sa Palomera (Blanes) i acaba a la frontera amb França, al municipi de Portbou. Amb més de 200 km de longitud, inclou el litoral de tres comarques: la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà. Limita al nord amb la Costa Vermella rossellonesa, i al sud amb la Costa del Maresme.

 

El caràcter de les platges, molt sovint formades per cales tranquil·les de sorra gruixuda i aigües calmades, atreu els visitants d'arreu. El perfil agrest de les roques i penya-segats que les envolten i les pinedes que gairebé arriben fins a la mar doten la Costa Brava d'una personalitat única.


 

Els parcs dels Aiguamolls de l'Empordà i el Cap de Creus, les Illes Medes o l'estany de Banyoles, el passat medieval preservat a enclavaments com Pals, el barri vell de Girona o a l'art romànic de Sant Pere de Rodes, el surrealisme de les creacions de Salvador Dalí al Triangle Dalinià... Les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany, batejades com a Costa Brava des del 1908, ofereixen al visitant tota mena d'alternatives per a les vacances.

 

La ubicació geogràfica de la Costa Brava, ha sigut, des de fa segles, una zona de pas i assentament per nombrosos pobles i cultures, i la porta d'entrada a la Península des de l'Europa mediterrània. Un fet del qual en són testimoni la gran quantitat de restes històriques de la zona. En concret, es troben inventariats més de 200 enclavaments històrics entre Antics Escorxadors, Balnearis, Banys Àrabs, Capelles, Cases, Casinos, Castells i Cementiris, entre altres.


Camí de ronda
Camí de ronda | Cedida

 

 

Els vestigis històrics més antics es troben al poblat ibèric d'Ullastret. També al jaciment arqueològic d'Empúries, un dels més importants de la península Ibèrica pel que fa a la colonització grega i romana. A Roses, l'interior de la seva Ciutadella recopila un important jaciment arqueològic on es troben per una part les restes del barri hel·lenístic de la colònia grega de Rhode.

 

El llegat monumental del romànic té el millor exponent al conjunt arquitectònic del monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

 

L'empremta medieval és molt present al barri vell de Girona, així com en poblacions tan ben preservades com Pals, Peratallada, Sant Llorenç de la Muga o la vila vella emmurallada de Tossa de Mar.


 

D'altra banda, més del 30% del total de la superfície de les comarques gironines són zones protegides pel seu especial interès natural, com ara la Serra de l'Albera, l'Estany de Banyoles o les Illes Medes.

 

Un indret únic que cal descobrir!
Comentaris

envia el comentari