La Cerdanya m'agrada

Catalunyamagrada.cat
La Cerdanya
La Cerdanya | Cedida

La Cerdanya és una comarca muntanyenca situada a la capçalera del riu Segre, als Pirineus Catalans, es caracteritza per uns trets climàtics, històrics i orogràfics que li atorguen un caràcter únic.

 

Dividida en la Cerdanya en l'Alta Cerdanya i la Baixa Cerdanya, la primera està administrada per França, inclosa al departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord), i la segona, administrada per Espanya, es troba a Catalunya i es divideix en les províncies de Girona (11 municipis) i Lleida (6 municipis). La Cerdanya està integrada per 17 municipis, tots ells ubicats a més de 1.000 metres d'altitud.


 

La Cerdanya és la zona més occidental de la serralada pirinenca amb cims que assoleixen els 2.500 i els 3.000 metres d'altitud. Compta amb una rica diversitat d'ecosistemes que han portat a la creació de diferents espais protegits per l'administració com són, entre d'altres, el Parc Natural del Cadí Moixeró, la Vall d'Eina, el riu Segre, etc.

La Cerdanya
La Cerdanya | Cedida

 

La Cerdanya és un dels indrets més espectaculars de la geografia catalana, comptant amb els trets més purs del Mediterrani, prats alpins, boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes subalpins, amb el pi negre i l'avet. A més, la vegetació que es troba al Parc és considerada d'interès especial: les baixes temperatures, sumat a l'alta humitat de la zona i la seva altitud, contribueixen al fet que hi visquin espècies pròpies del nord d'Europa i les altes muntanyes europees o alpines.


 

El clima de la Cerdanya és Mediterrani de tipus Prepirinenc Occidental a la plana cerdana i Pirinenc Occidental a l'àrea del Puigpedrós. La precipitació mitjana anual queda molt condicionada per l'alçada, amb valors compresos entre els 700 mm i fins als gairebé 1000 mm. Els hiverns són molt freds, entre 2 °C i -3 °C de mitjana, i els estius suaus, entre 14 °C i 18 °C.

Cerdanya
Cerdanya | Cedida

 


La seva fauna és molt diversa i destaca la presència d'espècies animals rares o úniques a Catalunya. Cal destacar les espècies d'interès, pel seu estat general precari, doncs podem trobar-nos amb el gall fer, el picot negre, el pardal d'ala blanca, l'esparver d'estany, la marta o el gat mesquer, i també és abundant la presència de l'isard, el cérvol i el cabirol.

Comentaris

envia el comentari