El Castell de Granyena, el primer castell dels Templers a Catalunya

Catalunyamagrada.cat
Restes del Castell de Granyena
Restes del Castell de Granyena | Cedida

A Granyena de Segarra es troba el Castell de Granyena, el primer dels Templers a Catalunya. La primera referència a aquesta construcció cal buscar-la l'any 1054 en què el comte Ramon Berenguer I i la seva esposa Almodis concediren el puig d'Agramunt (actual Gramuntell) a una sèrie de famílies perquè el repoblessin. Ramon Berenguer I féu donació a la seva dona Almodis, entre d'altres, del castell de «Grannana» l'any 1056. El 1076, el llegà als seus dos fills Ramon Berenguer i Berenguer Ramon.

 

Els primers castlans arribaren la segona meitat del segle XI. Guerau de Granyena en el seu testament el 1173 establí que els castells de Granyena i Cornela passessin a la seva filla Beatriu. També donà al Temple una vinya a Granyena. Ja el 1130-31 Ramon Berenguer III donà el castell de Granyena als Templers. Fou la primera donació d'aquest tipus feta per un comte de Barcelona a l'orde del Temple.


A principis del segle XIV i amb la desaparició del Temple fou absorbida per l'orde de l'Hospital que en mantingué el domini fins al segle XIX. Llavors, la part est del recinte es convertí en cementiri i el sud en habitatge. L'any 1938 s'hi instal·laren trinxeres, i més tard el dipòsit d'aigües de la població.
Comentaris

envia el comentari