El Baix Penedès

Catalunyamagrada.cat
Baix Penedès
Baix Penedès | enciclopedia.cat

 

 

El Baix Penedès és una comarca situada a la franja litoral del Penedès, que té com a capital el Vendrell, i que limita amb l'Alt Camp al nord; amb l'Alt Penedès i el Garraf a l'est; amb la Mediterrània al sud, i amb el Tarragonès a l'oest.

 

La comarca ha estat habitada des d'època prehistòrica, i se'n troben vestigis, per exemple, a Calafell amb la Balma de la Graiera (del Paleolític Superior), la Cova Foradada (de l'Epipaleolític) i la cova de Mas Romeu (del Bronze antic). Entre els segles VIII aC i el III aC va estar habitada pels ibers de la tribu dels cossetans. Encara queden restes dels seus poblats, destacant la Ciutadella de Calafell o Les Guàrdies, al Vendrell.


Castell de Calafell
Castell de Calafell | Cedida

 

 

El Baix Penedès conserva una antiga i potent tradició castellera, amb agrupacions pròpies a El Vendrell i l'Arboç. Són també característics el ball de bastons, el ball de diables, els gegants i capgrossos, els grallers, els xanquers i tots els elements relacionats amb el bestiari de foc, com el Caramot del Vendrell o els dracs de la majoria de les poblacions. Tant l'esbart Pau Casals, del Vendrell, com el Sant Julià, de l'Arboç, dignifiquen i representen arreu les danses del país.

 

Les comunicacions més importants són la carretera N-340, la comarcal C-51, la TP-2125, la TP-2044, i les autopistes A-7, A-2 i A-16. La comarca també disposa de dues línies de ferrocarril amb estacions a Cunit, Segur de Calafell i Calafell (per la costa), i l'Arboç i el Vendrell (per l'interior), que s'uneixen a l'estació de Sant Vicenç de Calders, a Coma-ruga, la qual tanca el vuit ferroviari català per la zona sud. El port de Tarragona està situat a 30 km, i els aeroports de Barcelona i Reus, a 57 i a 37, respectivament.

Comentaris

envia el comentari