Jordi Pere Cerdà, promotor cultural a la Catalunya Nord

Catalunyamagrada.cat
Jordi Pere CerdÃ
Jordi Pere Cerdà | Cedida

Antoni Cayrol, més conegut pel pseudònim Jordi Pere Cerdà, va ser un escriptor i dramaturg en llengua catalana, promotor d'activitats culturals a la Catalunya Nord, al segle XX. Nascut a Sallagosa, Alta Cerdanya, el 4 de novembre de 1920, va formar part de la generació d'escriptors nord-catalans entre els quals hi havia Pere Verdaguer o Joan Morer, entre altres.

 

La seva trajectòria es va desenvolupar principalment entre Perpinyà i Sallagosa, on es va donar a conèixer en el teatre l'any 1941, en plena Segona Guerra Mundial, per la representació de 4 sainets.

 

L'any 1942 va marxar a fer de soldat, i no va ser fins al 1960 que es va establir a Perpinyà per fer de llibreter i promotor cultural (president del GREC i director de Sant Joan i Barres), mentre col·laborava en diverses publicacions, com Europe, Tramontane, Oc, ActionPoétique o Les LettresFrançaises, des d'on donava a conèixer els problemes de la cultura catalana a la Catalunya Nord.


Cerdà ha estat el primer escriptor nord-català que ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que se li atorgava l'any 1995. Un reconeixement al qual se li sumen el Premi Crítica Serra d'Or de narració per Col·locació de personatges en un jardí tancat (1985), la Creu de Sant Jordi (1986), el Premi de Literatura de la Generalitat de Catalunya per Poesia Completa (1989), Cerdà de l'Any (1993), el Premi Nacional de Literatura per Passos estrets per terres altes (1999) i el Premi Méditerranée Rosselló (2007). D'altra banda, l'any 2006 el van proposar com a Premi Nobel de Literatura.

 

Va morir l'11 de setembre de 2011 a la seva casa de Perpinyà.
Comentaris

envia el comentari