5 d'agost: Saquejaven el call de Barcelona

Catalunyamagrada.cat

 

El 5 d'agost de 1391 el call de Barcelona va ser assaltat i saquejat. Els avalots continuaren fins al dia 7, quan el tumult de gent es dirigí cap al Castell Nou per assetjar-lo, ja que s'hi trobaven refugiats la major part dels jueus que aconseguiren escapar del primer atac. Per tal de fer-los sortir del Castell Nou, van calar foc a la porta d'entrada i des de les cases properes atacaren els jueus amb ballestes i armes.

 

El dimarts dia 8 els jueus es varen rendir i van sortir del Castell Nou. Van ser batejats massivament a la catedral o en altres esglésies properes. Si algú es negava al baptisme, els lliuraven en mans del tumult de gent que els donava mort. Moltes dones es van negar a batejar-se. Es calcula que varen morir uns 300 jueus. Alguns varen aconseguir escapar. La majoria però, van ser obligats a batejar-se.

 

 

En honor i record d'aquests fets, la sinagoga d'En Sanahuja, actual església de Sant Jaume, acull aquest diumenge, 5 d'agost, a les 18 hores, un acte organitzat per Amics del Call de Barcelona, Tarbut Sefarad, Mozaika i la Nova Escola Catalana.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?