14 de novembre: l'Abat Escarré feia unes declaracions a Le Monde que li suposarien l'expulsió de l'Estat

Catalunyamagrada.cat
L'Abat Escarré
L'Abat Escarré | Cedida

El 14 de novembre de 1963 el diari francès Le Monde publicava unes declaracions de l'Abat Escarré, entrevistat pel periodista José-Antonio Novais, d'oberta oposició a la dictadura. Unes declaracions que van permetre donar a conèixer un corrent d'opinió creixent entre catòlics catalans que volien un futur democràtic per al seu país.

 

L'Abat Escarré considerava l'Estat franquista, autoanomenat catòlic, com "un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme", demanant que el poble pogués triar el seu govern, garantir la llibertat de premsa, la fi del clima de guerra civil, i defensar la llengua catalana, no com "un deure, sinó ben bé una necessitat; quan es perd la llengua, la religió també tendeix a perdre's".


Pocs dies després d'aquestes declaracions es va clausurar Òmnium Cultural i s'assaltava el Casal de Montserrat a Barcelona.

 

El 1965 el govern franquista el va obligar a abandonar Catalunya i passà a residir al monestir de Viboldone (Llombardia), i el 1966 el govern espanyol el va obligar a renunciar al títol d'abat de Montserrat.
Comentaris

envia el comentari