Per què la mosca és el símbol de la ciutat de Girona?

Catalunyamagrada.cat

 

“Les mosques, per Sant Narcís, a cada picada en maten sis”

 

Sense cap mena de dubte, la llegenda més característica de la ciutat de Girona no és altra que la de les mosques de Sant Narcís.

 

La història es remunta el setembre del 1286, quan l’exercit del rei de França, Felip l’Ardit va assetjar Girona amb motiu de les seves batusses amb el rei Pere d’Aragó. Els francesos van entrar a la ciutat robant, insultant, assaltant esglésies i profanant el cos incorrupte de Sant Narcís, patró de la ciutat, trencant-li el braç.

 

Del cos del sant van començar a sortir mosques gegants que es van posar a picar furiosament tant als soldats francesos com als seus cavalls. Després de ser picats, els francesos van morir.

 

 

Es diu que en una segona ocasió, l’any 1653, els francesos van assetjar Girona de nou i altra vegada van sortir mosques del cos de Sant Narcís. Aquest cop, però, es van limitar a picar als cavalls dels assetjadors provocant la seva fugida.

 

Gràcies a aquesta llegenda, les mosques s’han convertit en un símbol de la ciutat, apareixent en nombrosos productes de marxandatge.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?