George Orwell va estar ingressat a l'Hospital de Santa Maria de Lleida

Catalunyamagrada.cat

 

Eric Arthur Blair, més conegut com a George Orwell, és sens dubte un dels escriptors més prolífics del segle XX. Possiblement un dels passatges més desconeguts de la seva vida és que va passar una setmana a Lleida, i d’això en deixa constància al seu llibre Homenatge a Catalunya.

 

El maig del 1937, en plena Guerra Civil Espanyola, Orwell es trobava al front republicà de la Serra d’Alcubierre (Monegres, Osca), mentre formava part de la Divisió 29 del POUM. Una nit mentre feia guàrdia una bala perduda li va entrar al coll i el braç dret se li va paralitzar per complet.

 

Com van poder, els companys del front van evacuar-lo de la serra durant la matinada amb destí a l’hospital més gran de les immediateses. Va ser així com Orwell va ser traslladat a la ciutat de Lleida, restant sis dies convalescent a l’actual Hospital de Santa Maria.

 

Segons ell mateix explica en el llibre, el caos regnava al centre mèdic i el seu personal mèdic i voluntaris no donaven a l’abast per atendre als pacients: “Era un hospital molt gran, amb malalts, ferits de guerra i civils, tots barrejats. A la meva sala hi havia ferits gravíssims”.

 

L’escriptor  destaca de la seva estada en la ciutat de Lleida l'abundància dels aliments que li servien en l'hospital. Tal com escriu en la seva obra, “a Lleida els menjars eren copiosíssims. Esmorzar que consistia en sopa, truita, estofat, pa, vi blanc i cafè. Al migdia un menjar encara més abundants”.

 

 

Un cop recuperat, Orwell marxarà a Barcelona i d’allí tornà a la Gran Bretanya.

 

Actualment, a la ciutat de Lleida hi ha una placa commemorativa d’aquest esdeveniment en els Jardins de l’Hospital de Santa Maria, que reben el nom de George Orwell.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?