Les cases dels estels

Lluny de la contaminació lumínica de les grans ciutats, és possible percebre prou bé la grandesa del cosmos
Observatori astronòmic de Castelltallat
Observatori astronòmic de Castelltallat | A.Miró/Diputació de Barcelona

 

De vegades, per recordar el miracle de l'existència, un només ha d'aixecar el cap i mirar el firmament: lluny de la contaminació lumínica de les grans ciutats, és possible percebre prou bé la grandesa del cosmos. No obstant això, per apreciar-ho encara millor, hauràs d'apropar-te a un observatori astronòmic. Aquestes cases dels estels se situen en llocs privilegiats, amb estabilitat atmosfèrica i cels impol·luts, i posseeixen uns telescopis tan potents que, quan s'obren, un espectacle fabulós es desplega davant els ulls. A les comarques de Barcelona n'hi ha uns quants espais ideals per a la contemplació dels astres. Descobreix-los!


 

A Paisatges Barcelona, el teu viatge als estels el pots iniciar a l'observatori de Pujalt, un centre de recerca i ensenyament de l'astronomia situat a 750 metres d'altitud. Obert a tots els públics, ofereix tallers per entendre i descobrir el firmament i les diferents constel·lacions que es poden observar a través d'un telescopi, amb prismàtics i a ull nu.

 

Trobada astronòmica a Pujalts
Trobada astronòmica a Pujalts | A.Miró/Diputació de Barcelona

 

 

  

A dues passes de la Muntanya de la Sal trobaràs un altre d'aquests temples astronòmics: l'observatori deCastelltallat. Enmig d'un entorn natural privilegiat i a 910 metres d'altitud, el seu un telescopi de 400 mil·límetres de diàmetre et permetrà contemplar estels dobles, anells planetaris, cúmuls oberts i globulars, nebuloses i galàxies, a més d'obtenir detalls lunars d'un quilòmetre.


 

 

I a Costa Barcelona, l'observatori de Tiana és un altre lloc perfecte on escurçar la distància entre el que saps de la terra i els teus coneixements sobre el cel. Situat a l'entrada del Parc de la Serralada de Marina, et serà fàcil assistir als tallers d'iniciació astronòmica que s'hi organitzen i podràs aprendre a orientar-te una miqueta millor en aquest univers tan complex.

 

Què et sembla acabar aquesta aventura estel·lar a l'observatori del Garraf? Ubicat molt a prop d'Olivella, al bell mig del Parc del Garraf, el cel brilla allà amb tanta intensitat que sembla que estigui a tocar de mans. De fet, es considera un dels millors observatoris de les comarques de Barcelona per admirar el firmament! El seu calendari d'activitats és molt regular, i inclou observacions, conferències i tallers per a tots els públics.
Comentaris

envia el comentari