Què passa amb les pilones del Camí Antic de Sant Cugat?

L'accés tancat a les pilones
L'accés tancat a les pilones | Laia TR

 

Des que l'Entitat Menor Descentralitzada (EMD) de Bellaterra va instal·lar les pilones al Camí Antic de Sant Cugat, que aquestes han aixecat molts detractors, defensors i debat entre els habitants de Bellaterra i tots aquells que utilitzen el Camí Antic de Sant Cugat per anar a la feina, a l'escola o a casa seva.

 

  

Fins fa prop d'un any, aquestes limitaven l'accés d'entrada i sortida entre Bellaterra i el Parc Empresarial de Can Sant Joan (Sant Cugat). Només hi podia passar qui disposava d'una targeta que acreditava que estava empadronat a Bellaterra. L'objectiu del govern de l'EMD era evitar que la via s'utilitzés com a drecera que permet connectar les autopistes AP-7 i C-58, sovint saturades a primera hora del matí pels autobusos escolars o, durant tot el dia, pels camions de gran tonatge que volien evitar les cues que es generen, tant a les autopistes com a l'estreta B-30.

  

  

Veïns de Terranova - la part de dalt de Bellaterra - van agrair molt l'acció perquè des de llavors el trànsit va disminuir notablement i això els permetia sortir de casa seva sense trobar embussos o passejar per una zona que, en moltes parts, manca de voreres. La mateixa Associació de Veïns de Terranova s'hi va posicionar a favor, també argumentant que es tractava d'una zona amb moltes escoles i els infants que per allà passen, ho fan amb el risc de patir un accident a causa de la velocitat a la qual travessen tots els vehicles provinents de les dues autopistes.

Una iniciativa que va quedar aturada ara fa gairebé un any i mig quan, l'octubre del 2016, els diferents grups polítics del plenari de l'Ajuntament de Cerdanyola van requerir-ne la desinstal·lació. En concret i referent a les pilones, es va aprovar interposar dos recursos contenciosos administratius. El primer, contra la taxa d'expedició de la targeta i l'ordenança de control de trànsit i accés a la plaça Verge de Montserrat, on també hi ha pilones. El segon, contra les situades al Camí Antic de Sant Cugat, per les quals donaven un termini de 10 dies a l'EMD per extreure-les, reparar la calçada, retirar la senyalització i restituir la "plena llibertat de circulació de vehicles en aquell indret".Lluny d'això, l'EMD va decidir no retirar-les i van estar en funcionament fins que el jutge va decidir abaixar-les com a mesura cautelar.El govern va insistir en que aquestes instal·lacions podrien comportar problemes de seguretat i protecció de dades i no era "una solució adequada per millorar la seguretat ciutadana en aquella zona". De fet, en l'acta de la sessió s'argumenta que: "és innegable doncs que, malgrat que no s'ha establert de manera expressa cap reglamentació sobre el funcionament de les pilones, sí que hi és implícita en termes tan simples com que, qui està vinculat a Bellaterra, pot obtenir una targeta i passar i la resta de ciutadans, també de Cerdanyola del Vallès, no".Els punts es van aprovar per la majoria absoluta dels regidors i regidores del plenari - 5 vots a favor de Compromís per Cerdanyola, 5 vots a favor del Partit Socialista, 4 vots a favor d'ERC, 1 vot a favor d'ICV-EUiA, 1 vot a favor del regidor no adscrit, 3 abstencions de Cs, 3 abstencions del PP i 2 abstencions de CiU.

El protector en reparació
El protector en reparació | Laia TR

 

 

I ara, què?Malgrat el dictamen judicial que obliga a l'EMD a tenir abaixades les pilones, el dilluns a la tarda l'òrgan va col·locar uns cartells avisant d'un tall imminent del trànsit, el dimecres 11, sense més detalls. Des de llavors, el Camí Antic de Sant Cugat està tallat per reparar els desperfectes dels dos últims accidents de trànsit, que han malmès el protector i lector de les targetes.

 

Això ha provocat retencions i saturació de vehicles en altres zones del barri i sorprès a molts conductors i veïns que han trobat a faltar un avís amb més antel·lació o un comunicat des de l'EMD informant de l'estat de la qüestió i la previsió de reobertura. 

 

Preguntada l'EMD sobre la qüestió, ha declarat que el tall s'acabarà quan hagin acabat les obres. Mentrestant, els operaris han deixat les pilones apujades i no està confirmat que durant el cap de setmana s'abaixin. Referent a la situació legal han afirmat que "els serveis jurídics de l'EMD continuen estudiant la manera de deixar sense efecte la mesura cautelar i tornar a pujar les pilones per tal de reduir i pacificar el trànsit al Camí Antic de Sant Cugat".