Investigadors de la UAB curen amb teràpia gènica la diabetis tipus 2

També han aconseguit curar l'obesitat en ratolins
D'esquerra a dreta: Verónica Jiménez, Fà tima Bosch i Claudia Jambrina al laboratori del CBATEG (UAB).
D'esquerra a dreta: Verónica Jiménez, Fàtima Bosch i Claudia Jambrina al laboratori del CBATEG (UAB). | UAB

 

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), liderat per la professora Fàtima Bosch, ha aconseguit curar en ratolins l'obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica. Ho han aconseguit amb una sola injecció.

  

  

Aquesta injecció permet que l'animal produeixi de manera continuada la proteïna FGF21 (Fibroblast Growth Factor 21), una hormona segregada de manera natural per diversos òrgans que actua en molts teixits per regular el funcionament correcte a nivell energètic. En induir la seva producció mitjançant teràpia gènica l'animal redueix el seu pes i també la resistència a la insulina que provoca el desenvolupament de la diabetis tipus 2.


  

  

En el cas de l'obesitat, la teràpia ha estat provada amb èxit en dos models de la malaltia, induïda tant genèticament com per la dieta. A més, els científics han observat que en administrar la teràpia gènica en individus sans provoca un envelliment més saludable i els protegeix del sobrepès i de la resistència a la insulina associades a l'edat.

  

  

Els resultats s'han reproduït manipulant genèticament diversos teixits perquè produeixin la proteïna FGF21, ja sigui el fetge, el teixit adipós o el múscul. Fàtima Bosch, directora de l'estudi, indica que "això dona una flexibilitat molt gran a la teràpia, ja que permet seleccionar cada vegada el teixit més apropiat i en cas que alguna complicació impedeixi manipular algun dels teixits, es pot aplicar a qualsevol dels altres. Quan algun teixit produeixi la proteïna FGF21 i la secreti a la circulació sanguínia, aquesta la distribueix per tot el cos".


 

Un dels grans problemes de salut mundials: l'obesitat

 

Els investigadors destaquen la importància d'aquestes resultats, perquè, segons la investigadora de la UAB i coautora de l'estudi Claudia Jambrina "la prevalença de la diabetis tipus 2 i de l'obesitat s'està incrementant de manera alarmant arreu del món". En aquest sentit, l'obesitat incrementa el risc de mortalitat i representa un factor de risc per a malalties cardiovasculars, immunitàries, la hipertensió, l'artritis, malalties neurodegeneratives i alguns tipus de càncer.

La primera signant de l'article, la investigadora de la UAB Verónica Jiménez, subratlla que "és el primer cop que s'aconsegueix contrarestar l'obesitat i la resistència a la insulina a llarg termini mitjançant l'administració d'una sola sessió de teràpia gènica en el model animal que més s'assembla a l'obesitat i la diabetis tipus 2 dels humans". I conclou, "ls resultats demostren que és una teràpia segura i eficaç".

Els resultats també mostren com l'administració de la teràpia gènica té, a més, un efecte protector contra el risc de formació de tumors quan el fetge està sotmès a una dieta hipercalòrica durant molt de temps.


Proves en animals més gransPer a Fàtima Bosch el següent pas serà "provar aquesta teràpia en animals més grans per, després, començar els assajos clínics en pacients". La teràpia gènica mitjançant la utilització de vectors virals adenoassociats ha estat aprovada a Europa i als EEUU per al tractament diferents malalties per la seva eficàcia i seguretat, i compta amb molta experiència clínica amb aplicacions en el fetge i en el múscul, per la qual cosa "la teràpia proposada en aquesta recerca constitueix la base per a futurs assajos clínics per al tractament de malalties metabòliques en humans", conclou Bosch.

La recerca es publica aquest 9 de juliol a EMBO Molecular Medicine, i ha estat desenvolupada per investigadors del Centre de Biotecnologia Animal i de Teràpia Gènica (CBATEG) i els Departaments de Bioquímica i Biologia Molecular i de Sanitat i d'Anatomia Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona, i del CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

Comentaris

envia el comentari