El govern espanyol anuncia un desconfinament en 4 fases cap a una "nova normalitat"

Sànchez ha indicat que les dates seran flexibles depenent de l'evolució dels contagis, i demana deixar de banda la impaciència

Consell de Ministres d'aquest 28 d'abril
Consell de Ministres d'aquest 28 d'abril | ACN

El president del govern espanyolPedro Sánchez, ha anunciat que la desescalada es farà per províncies en quatre fases cap a una “nova normalitat” que podria arribar a finals de juny. La unitat territorial seran les províncies però hi podria haver “excepcions” negociades amb les administracions.

Durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, Sánchez ha explicat que la fase 0 començarà el 4 de maig a tot el territori amb l’obertura d’alguns locals amb cita prèvia. Entre ells, restaurants que facin menjar per emportar. També es podran reprendre entrenaments d’esportistes professionals i de lligues base professionals. El mateix dia, les illes de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, a les Canàries, iniciaran la 1.

Aquesta fase 1 permetrà l’obertura de petits comerços amb “estrictes mesures de seguretat”, l’apertura de terrasses amb un 30% de capacitat, hotels i allotjaments turístics o locals amb horari preferent per als majors de 65 anys.

També podran obrir els llocs de culte amb un terç de l’aforament i els centres d’alt rendiment amb mesures i torns. Al transport, es recomanarà “altament l’ús de mascaretes”.

Cronograma de previsió de la desescalada del confinament pel coronavirus
Cronograma de previsió de la desescalada del confinament pel coronavirus | Ministerio de Sanidad

La fase 2 permetrà obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament només amb serveis de taules, els cinemes amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals i a monuments amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l’aire lliure i sempre que sigui amb cadires, se’n podran fer els que congreguin menys de 400 persones.

  

Sánchez també ha anunciat que el curs començarà al setembre amb algunes limitacions, pensant sobretot en els menors de 6 anys amb els pares que treballin fora de casa. Els llocs de culte tindran un aforament màxim del 50%.

  

En la fase 3 i última etapa es “flexibilitzarà” la mobilitat però amb l’ús recomanat de mascaretes. L’activitat comercial tindrà un aforament del 50% amb distàncies mínimes d’un metre entre persones. També es permetrà l'obertura de platges.

  

Sánchez ha dit que cada fase durarà un mínim de dues setmanes amb la qual cosa, en el millor dels escenaris, s’arribaria a la última fase a finals de juny.

Comandament de Sanitat

El president del govern ha insistit que el comandament d'aquestes fases de desescalada serà en exclusiva del Ministeri de Sanitat, que serà qui establirà els rimes diferents segons la situació. "La coordinació cau a sobre el govern d'Espanya, la gestió sobre les CCAA i els ajuntaments", ha sentenciat.

La desescalada, ha dit, es regirà "per les mateixes regles" a tot l'Estat, i "Sanitat assumirà les decisions que siguin necessàries per anar recuperant l'activitat professional". "Això no suposa que les decisions siguin uniformes, sinó que la desescalada serà diferent en funció del territori", ha dit.

Segons Sánchez, aquest és un pla "flexible i adaptatiu" i cal evitar "la impaciència", i "guiar-nos sempre pel que diuen els experts, perquè amb el nostre comportament podem salvar vides".


Comentaris

envia el comentari