El Consell del Centre Direccional dona el vistiplau al Pla Urbanístic de la zona

El següent pas serà que la Comissió d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de la Generalitat ho aprovi de forma inicial el pròxim dimarts 30 de juliol
Dibuix centre direccional
Dibuix del PDU del Centre Direccional | Cedit per Ajuntament de Cerdanyola

  

  

La definició del futur del Centre Direccional està cada cop més a prop de definir-se definitivament. Aquest divendres 26 de juliol, el Consell del Centre Direccional ha donat el seu vistiplau al Pla Director Urbanístic que marcarà les línies d'urbanització de la zona. El següent pas serà que la Comissió d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de la Generalitat ho aprovi de forma inicial el pròxim dimarts 30 de juliol.

 

Suport del govern del PSC

 

El Consell del Centre Direccional està format per cinc representants de la Generalitat i cinc de l'Ajuntament de Cerdanyola (l'Incasòl té una representació del 51% i el consistori del 49%, per tant, els vots de Cerdanyola no són determinants). El nou PDU ha rebut els suports dels vocals de la Generalitat i dels 3 representants del PSC, tal com van anunciar en el ple municipal del 25 de juliol. En canvi, el representant d'ERC i el de En Comú Podem han votat en contra.

Des de l'Ajuntament destaquen que el vot a favor del PSC és fruit d'un "dels seus principals compromisos de campanya". De fet, al ple del mes de juliol, l'alcalde Carlos Cordón va defensar que la posada en marxa del Centre Direccional seria una solució per a problemàtiques d'habitatge, equipaments i ocupació, entre altres. Per la seva banda, des d'ERC justifiquen el seu vot en contra destacant que el PDU es podria millorar. Un exemple al qual ERC ha volgut donar importància és la mobilitat. "Un 63% de mobilitat en vehicle privat és massa", assenyala el vocal d'ERC al Consell, Íñigo Enterria. A més, Enterria ha criticat l'actuació del govern del PSC: "Diuen que és un projecte en el qual creuen molt però tenim la impressió que han tingut molta pressa en aprovar-ho".

També des del vot contrari, la vocal d'En Comú Podem, Cecilia Collado ha explicat que per donar el seu vistiplau necessitarien garanties en termes de salut: "Abans de parlar del model del pla urbanístic cal solucionar els riscos per a la salut que poden generar els abocadors. S'haurien de contrastar les solucions". Tant PSC, com ERC i En Comú Podem han assegurat que presentaran al·legacions durant el període d'informació pública.

 

48% d'habitatge protegit i un petit centre comercial

 

Des de l'Ajuntament expliquen que el pla urbanístic pel Centre Direccional (recordem que encara no és definitiu) segueix les línies de la proposta que s'ha treballat en els últims mesos després de diversos processos de participació. En aquest model destaca el repartiment de l'habitatge. En total, es preveu que es construiran més de 5.000 nous habitatges: el 52% seran lliures i el 48% de protecció oficial. El procés de construcció, segons expliquen des del Consorci del Parc de l'Alba, es faria repartit entre el moment en què s'aprovi definitivament el pla fins a l'any 2040.

Tot i que encara no s'ha fet públic el document oficial del PDU, el director del Consorci del Parc de l'Alba, Pere Solà, ha explicat al TOT que el 70% del terreny del Centre Direccional es destinarà a zones verdes, equipaments i vials. El 30% restant estarà destinat a l'espai de les empreses i l'habitatge. "Es proposa un model en el qual l'habitatge i les zones d'activitat econòmica estiguin propers", assenyala Solà.

Una altra qüestió sobre la qual s'han mostrat preocupats els sectors comercials de Cerdanyola és la construcció d'un centre comercial al nou Parc de l'Alba. Actualment, al PDU es planteja un "petit centre comercial", tal com destaquen des del consorci, ubicat al costat de l'estació de RENFE de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La resta d'espai comercial i de serveis es repartirà entre els baixos dels edificis. "La intenció és que aquests comerços i serveis ajudin a la cohesió. És a dir, que no sigui barris només per viure, sinó també per conviure", explica Pere Solà.

 

Continuïtat amb els barris ja existents

 

El projecte per la zona del Parc de l'Alba planteja que el nucli urbà de Cerdanyola es connecti al nou barri a través de l'anomenat 'Bulevard dels Gorgs'. Aquest passeig aniria des de la plaça de les banderes, tocant al Parc Tecnològic del Vallès (PTV), fins a la UAB a través del pont. Des del Consorci destaquen que aquesta via es proposa "amb voreres amples, carril bici, arbrats i botigues i centres de treball als baixos dels edificis". Un dels objectius, asseguren, és donar continuïtat als carrers que connecten amb el barri de Serraperera i Serra de Galliners. Entre les propostes també destaca, a mode de previsió, de dedicar un espai a una pista d'atletisme i horts urbans.

Quant als abocadors, Pere Solà assegura que "els antics abocadors no seran zones verdes fins que no s'hagi fet el seu tractament de remediació". Així, des del Consorci expliquen que cada abocador té un projecte per executar. Algun d'ells ja té la licitació de les obres en marxa i altres tenen els projectes redactats i estan pendents de l'execució.

I ara, què?

 

Després que el Consell del Centre Direccional hagi donat el vistiplau al Pla Director Urbanístic, el document s'haurà d'aprovar de forma inicial a la Comissió d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de la Generalitat. Aquest pas es farà el dimarts 30 de juliol. Tot seguit, s'obrirà un període d'informació pública que durarà dos mesos i que començarà, segons el previst, a partir del mes de setembre de 2019. "Després d'aquesta primera aprovació, volem obres el projecte a la ciutadania de Cerdanyola perquè sàpiga què es farà", destaca el director del Consorci del Parc de l'Alba, Pere Solà.

Si es compleix aquest calendari, el projecte definitiu podria estar aprovat a finals de 2019. Les passes següents anirien en la línia de repàs dels terrenys i posada en marxa del projecte per tal que a finals de l'any 2020 es pogués començar a treballar en la urbanització de la zona.