Arboix (rectora UAB): "Volem que la democràcia imperi i tenir diàleg"

La rectora magnífica de la UAB, Margarita Arboix, va cloure un dels actes del 50è aniversari de la Universitat, celebrat el 6 de juny al campus de Bellaterra
La rectora magnífica, Margarita Arboix, en una fotografia d'arxiu
La rectora magnífica, Margarita Arboix, en una fotografia d'arxiu | UAB

 

  

"És evident que el manifest de Bellaterra va ser un punt d'inflexió en favor de la democràcia, la llibertatd'expressió, la catalanitat... i que ha marcat l'ADN de la Universitat Autònoma de Barcelona". Així s'expressava la rectora magnífica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, el 6 de juny durant un dels actes de celebració dels 50 anys de l'Autònoma.

 

 

  

En concret, va ser durant la xerrada de Henri Weber, un dels protagonistes del maig del 68, context en el qual - llavors cinquanta anys enrere - es creava la Universitat Autònoma de Barcelona. No va ser, però, fins a principis dels anys 70 quan l'activitat docent i de recerca es va traslladar a l'encara incipient campus de Bellaterra.


 

 

  

La que per a molts és, avui dia, la "Universitat Autònoma de Bellaterra" - enlloc de Barcelona - va girar la vista enrere i fer retrospectiva de la mà de la rectora, degans, caps de departament i historiadors durant tots els actes de celebració del cinquantè aniversari.

 

Imatge de la xerrada de Henri Weber
Imatge de la xerrada de Henri Weber | Laia TR

 

Tots ells van repassar el context de creació, l'evolució i la mirada cap al futur que havia de tenir la universitat. En aquest sentit, Arboix va manifestar: "aquest any hem tingut una situació política, social i d'estructura universitària molt complicada", expressava la rectora. "Tot i així, hem anat ocupant bons llocs pel que fa a les valoracions en la docència, la recerca, etc.".
El seu major repte, "formar ciutadans per a la societat del futur". Això sí, Arboix va subratllar: "volem que la democràcia imperi, volem resoldre els problemes amb diàleg i en tot moment fer possible la pau i la integració de totes les comunitats que ens envolten".

 

 

Què va ser el manifest de Bellaterra?

 


El Manifest de Bellaterra va ser elaborat l'any 1975. Un primer document que reivindica una universitat autònoma, democràtica i socialment responsable. De fet, la UAB va ser la primera entitat pública, en ple franquisme, en signar un manifest en favor de les llibertats, i durant la transició el govern d'Arias Navarro va estar a punt de tancar-la.

També va ser la primera universitat de l'Estat que va tenir un rector elegit democràticament, Josep Laporte. Els eixos del manifest eren la qualitat de la recerca, la defensa de les llibertats i el foment del català. Durant la presentació del llibre elaborat per commemorar l'efemèride, "L'Audàcia del Coneixement", Borja de Riquer va recordar, però, com ha canviat la universitat en les darreres dècades: "Quan va crear-se la UAB, el 1968, només el 6% dels joves entrava a la universitat, ara aconsegueixen entrar-hi el 40%".

Comentaris

envia el comentari